中国,上海,2010世博会丹麦馆/BIG

2010上海世博会已经拉开大幕。我们有幸看到各场馆从方案到施工已及最终形成这个各国的大秀场。

一年前我们介绍过丹麦馆的设计方案,由BIG协同Arup和2+1设计而成。该方案不仅展示了有趣的建筑和结构创意,也体现了丹麦精神。

简单地说,丹麦场馆是一个大圆环,入口处摆放着1500辆自行车,参观者可以骑着自行车寻环路而上,感受丹麦的城市道路。场馆的中心是一个大水池,水来自哥本哈根港(世界上最洁净的一个地方),游客兴致所至,甚至可以在里面游泳。

水池的中央,端坐着丹麦的象征之一,美人鱼雕塑。它被临时从丹麦运到了中国。Bjarke Ingels笑言:“把美人鱼运来中国,要比运送13亿中国人到哥本哈根节能得多。”

稍后奉上建筑摄影师Iwan Baan带来的完整丹麦馆照片。其中有张是Bjarke Ingels本人骑在自行车上顺圆环而下。

丹麦馆是一个白色单块钢结构体,在上海的夏日能够借助自身的热辐射特征保持凉爽。屋顶环路由用于丹麦自行车道的浅蓝色材料所覆盖。室内覆以浅色环氧树脂,也同时界定出了穿过整个建筑的自行车道。钢质外皮穿孔,形成特定图案;这些图案真是地反映了结构的受力情况。这也正好按1:1的比例实体检测了该结构。

“可持续发展经常作为一个前卫的概念被误读,‘舍不得孩子套不得狼’。就像经常会有人说到,‘你不能洗太久的热淋浴,因为浪费水对环境不好’或者‘你不能节假日老乘飞机,因为繁忙的空中飞行对环境不好’。慢慢地,我们都感到,可持续发展的生活比起正常的生活实在是太枯燥了。如果可持续的设计能够获得大家的认可和接受,它就不能仅仅具有道德和政治上的理由,他必须比非可持续的方式更加的有吸引力和实用性。借助丹麦馆,我们试图树立一个丰满而真实的可持续城市的形象,就像哥本哈根,它能够真正地提高生活质量。”

---Bjarke Ingels

项目名称:2010世博会丹麦馆

建筑面积:3000平方米

业主:EBST

合作者:2+1,Arup,同济大学设计院,艾未未,Jeppe Hein, Martin De Thurah, Peter Funch

建设地点:中国上海

建筑师:BIG

创意总监:Bjarke Ingels

执行合伙人:Finn Norkjaer

设计团队: Tobias Hjortdahl, Jan Magasanik, Claus Tversted, Henrick Poulsen, Niels Lund Petersen, Kamil Szoltysek, Sonja Reisinger, Anders Ulsted, Jan Borgstrom, Pauline Lavie, Teis Draiby, Daniel Sundlin, Line Gericke, Armen Menendian, Karsten Hammer Hansen, Martin W. Mortensen, Kenneth Sorensen, Jesper Larsen, Anders Tversted


The Shanghai Expo 2010 has opened its doors, and we start to see how the pavilions evolved from the previews we saw during design/construction phases at ArchDaily, to become a showcase of the current status of architecture from around the world.

The Denmark Pavilion was one of the first ones we presented you, almost a year ago. The project, designed by BIG with ARUP and 2+1, was interesting not only from an architectural and structural point of view, but also for the danish spirit it represents.

Basically, the pavilion is a big loop on which visitors ride around on one of the 1,500 bikes available at the entrance, a chance to experience the Danish urban way. At the center of the pavilion there’s a big pool with fresh water from Copenhagen’s harbor (one of the most clean in the world), on which visitors can even swim.

At the center of the pool you will find The Little Mermaid, a statue that has become a symbol for Denmark. And this time, it will be moved temporarily to China. In Bjarke Ingels words “it is considerably more resource efficient moving The Little Mermaid to China, than moving 1.3 billion Chinese to Copenhagen”.

After the break, more images of the completed pavilion by arch photographer Iwan Baan, including Bjarke Ingels himself riding a bike on the circular loop:

The pavilion is a monolithic structure in white painted steel which keeps it cool during the Shanghai summer sun due to its heat-reflecting characteristics. The roof is covered with a light blue surfacing texture, known from Danish cycle paths. Inside, the floor is covered with light epoxy and also features the blue cycle path where the bikes pass through the building. The steel of the facade is perforated in a pattern that reflects the actual structural stresses that the pavilion is experiencing making it a 1:1 stress test.

“Sustainability is often misunderstood as the neo-protestant notion “that it has to hurt in order to do good”. “You’re not supposed to take long warm showers – because wasting all that water is not good for the environment” or “you’re not supposed to fly on holidays – because airtraffic is bad for the environment”. Gradually we all get the feeling that sustainable life simply is less fun than normal life. If sustainable designs are to become competitive it can not be for purely moral or political reasons – they have to be more attractive and desirable than the non-sustainable alternative. With the Danish Pavilion we have attempted to consolidate a handful of real experiences of how a sustainable city – such as Copenhagen – can in fact increase the quality of life”,

- Bjarke Ingels

PROJECT: Danish Pavilion at the EXPO 2010

SIZE: 3.000m2

CLIENT: EBST

COLLABORATORS: 2+1, Arup AGU, Arup Shanghai, Tongji Design Institute, Ai Wei Wei, Jeppe Hein, Martin De Thurah, Peter Funch

LOCATION : Shanghai, China

Architect: BIG

Creative Director: Bjarke Ingels

Partner-in-Charge: Finn Norkjaer

Team: Tobias Hjortdahl, Jan Magasanik, Claus Tversted, Henrick Poulsen, Niels Lund Petersen, Kamil Szoltysek, Sonja Reisinger, Anders Ulsted, Jan Borgstrom, Pauline Lavie, Teis Draiby, Daniel Sundlin, Line Gericke, Armen Menendian, Karsten Hammer Hansen, Martin W. Mortensen, Kenneth Sorensen, Jesper Larsen, Anders Tversted