德国,Muritzeum游客中心/Wingardh

建筑师: Wingårdh Arkitektkontor

地点: Waren (Müritz), 德国

建筑师团队: Gert Wingårdh, Gunilla Murnieks, Therese Ahlström, Joakim Lyth, Ulrika Davidsson, Peter Öhman, Björn Nilsson, Liselott Jademyr, Maria Olausson, Anna Palm, Mats Bengtsson, Sara Helder

建造年代: 2005-2007

位于德国的合作伙伴: DGI Bauwerk, Berlin Germany

承包商: Landlord/owner – Landkreis Müritz

景观: NOD, Stockholm, 瑞典

建筑面积: 3,137 平方米

摄影: Wingardh

游客中心位于“Mecklenburgische Seenplatte”地区。此地位于Waren,这里是Müritz、旧城中心和周围乡村的中心位置。

建筑的内容包括:淡水水族馆,多媒体展品,餐厅和商店。

游客中心像Herrensee半岛一样四面延伸,拟人化的元素使得它和周围的土地和水面都不同。

圆形的设计使得巨大的体量和能融合在周围的环境中。建筑的墙保持低姿态,建筑看上去比实际小。

通过一系列的直线部分减少了内部的圆形,并混淆了游客的方向感。

建筑的一个部分与Kietzstraße平行,成为一个大而独特的入口,这不是可以强加的,而是为了适应整体规模。

另一个部分在圆形的中间,为重要的工作区提供采光,在中心位置直接连接到公园。重要的是,一个楼梯直通屋顶。建筑西面的外部楼梯给圆形方向感,显示在建筑的前面。

室外醒目的廊道标识出建筑的流线,它是围湖散步道路的一部分。

从北部远处的角度看,建筑的圆及其趋势像船体,湖面反射它的倒影。

建筑的两个不同高度、不同半径的锥形部分共同组合成一个圆形。

圆形被两个尖锐的部分打破。建筑有两层楼及半地下室。

曲墙面的木材不与地面直接接触。

支撑墙是120毫米Leno墙。外部表面30毫米厚黑褐色炭化木材,几乎不需要任何维修。表皮处理方式给建筑带来了历史感,同时,很环保。

内部休息室以及顶棚的木材是涂上了蜂蜜色。两种不同的表达方式由透明的玻璃连接起来。


Architects: Wingårdh Arkitektkontor

Location: Waren (Müritz), Germany

Architects team: Gert Wingårdh, Gunilla Murnieks, Therese Ahlström, Joakim Lyth, Ulrika Davidsson, Peter Öhman, Björn Nilsson, Liselott Jademyr, Maria Olausson, Anna Palm, Mats Bengtsson, Sara Helder

Construction Year: 2005-2007

Partner in Germany: DGI Bauwerk, Berlin Germany

Contractor: Landlord/owner – Landkreis Müritz

Landscape: NOD, Stockholm, Sweden

Constructed Area: 3,137 sqm

Photographer: Wingardh

Visitor centre for the region “Mecklenburgische Seenplatte”. A unique central point in Waren in between Müritz, the older town centre and the surrounding countryside.

Müritzeum includes a freshwater aquarium, multimedia exhibits, restaurant and a shop.

The building extends out like a peninsular in Herrensee and personifies elements essentially different from one another as solid ground and water.

The round design means the building has no problems blending in among the less conspicuous surroundings despite its large scale. The walls seem to keep a low profile and the building is perceived as being smaller than it actually is.

The sense of undefined direction is articulated through a series of straight sections that reduce the area of the circle.

One section runs parallel with Kietzstraße and offers a large, distinct entrance facade – which is not too imposing, but rather adapted to suit Waren’s scale.

Another section breaks the midpoint of the circle, focuses light on certain working spaces, provides a direct park connection to the centre of the building and perhaps most importantly of all, a flat staircase to the roof of the building. A corresponding external staircase on the west side of the building gives the circle a direction and shows where the front of the building is.

The exterior, highly visible staircases clearly demonstrate how the structure is accessible and that it represents a part of the walk around the Herrensee lake.

From the north, the building is seen in a remote perspective, where the circle with its inclined sides, a little like a ship’s hull, rides on Herrensee’s reflection in the water.

The building is designed as two coned segments at two different heights and with two different radii. The cone segments together create a circle.

The circle is broken, as mentioned, by a pair of sharp sections. The building consists primarily of two floors and a semi-basement.

The cone segments and floor structure that are not in contact with the ground are made of wood.

The supporting walls are 120 mm Leno walls. The external surfaces are of 30 mm carbonized timber with a blackish brown finish that hardly needs any maintenance. This surface treatment gives the building an aura of being an historic landmark while at the same time being environmentally friendly.

In contrast, the wood on the inside of the foyer and pent-roof is a glazed honey colour. These two different expressions in the same material are joined together by a clear glass facade.