印度尼西亚,巴厘岛,度假酒店和别墅/WOHA

建筑师: WOHA

地点: Uluwatu, 巴厘岛, 印度尼西亚

项目组: Richard Hassell, Wong Mun Summ, Chan Ee Mun, Ranjit Wagh, Mappaudang Ridwan Saleh, Alan Lau, Lai Soong Hai, Miikka Leppanen, Muhammad Sagitha

机械设计 : Electrical Engr: PT. Makesthi Enggal Engineering

结构设计 : Structural Engr: Worley Parsons Pte Ltd / PT. Atelier Enam Struktur

可持续设计顾问: Sustainable Built Environments

采光设计: Lighting Planners Associates

质量顾问: PT Kosprima Sarana Kuantitama

景观设计: Cicada Pte Ltd

主承包商: PT. Hutama Karya

基地面积: 44,642 平方米

建筑面积: 58,635 平方米

项目年代: 2009

摄影: Tim Griffith Patrick Bingham-Hall

该项目是经济而可持续的。位于印度尼西亚的巴厘岛,周围是Bukit Peninsular的热带草原景观,靠近南边的峭壁边。该项目有50套客房和35套别墅。项目于2009年6月1日开放。

对世界建筑文化的贡献

设计展现了乡土建筑与现代主义结合的潜力。它把传统的巴厘式凉亭建筑+农村的景观和现代主义的动态空间和形式结合起来。设计的首要原则因地制宜,而不是刻板的模仿巴厘岛度假形象。

该设计有自己独特的建筑语言。典型的巴厘斜亭(Balinese pavilions)不是本地区的历史建筑,而且也会阻挡缓坡上的视线,所以,本建筑没有采用,建筑的灵感来自当地农民松散的石灰岩砾石堆积台地。台地低坡屋顶的使用巴厘火山浮石,该石头是天然的绝缘材料,也可以种植当地的蕨类植物和蔬菜。台地屋顶融合周围的景观,使得基地获得独特的开放式的景观。

酒店的客房设计成可居住的花园,而不是建筑的内部空间。花园的围墙就是房间的围墙,游客在花园里睡觉,吃,花园就是起居室。每一个别墅都有可以看海的泳池。

在山坡上的别墅由廊桥相连,越过山坡和台地。每一个别墅成为它后面的别墅的前景。

设计方案力图保持基地的环境。

总体的规划尊重既有地形,避免挖土和填土。大树要么被保留,要么移走。调查并记录了基地上的植物,还送去kew植物园做了分类。基地上的花圃培育本地的植物用于景观,而不是使用外来的植物。本地的植物适应这里的干燥热带草原景观,在旱季可以休眠,开花非常壮观,季节性的开花景观效果。本地的植物需要少量的水,并促进本地的动物和鸟类留在该地区。

建筑使用本地材料,石墙使用修建道路时获得的石材,其它材料不是来自于巴厘岛就是来自于爪哇岛。使用可持续的竹子和椰子。爪哇岛和巴厘岛的工匠制造了室内的家具、灯具和附加设施。因而它是独特的,并给本地的技艺和材料以尊重,使用了本地的产品而不是昂贵的进口货。

环境意识

开始设计的目标是达到“Green Globe 21”标准。环境设计顾问设计了不同设计阶段的环境设计策略。承包商也制定了建造阶段的环境质量计划,旅馆运营方面也有相应的措施。

使用环境技术包括:

*设计尊重自地形

*雨水收集和水池循环使用

*通过浸泡,洼地和花园的雨水补充地下水

*所有废水通过中水处理系统后,用于浇花和冲厕

*所有污水经过中水回收系统

*巨大的挑檐,自然冷却

*使用热泵加热水。

*自然植被为基础的景观,促进保留野生动物

*适应干旱气候的自然植被,以节约用水

*回收和/或种植园和/或可再生木材

*材料来源于当地,甚至来源于现场(如瓦砾墙)

*用盐水处理泳池,不是氯

*废物分类及循环利用

*公共区域自然通风

*非化学灭蚁

*对木材和竹子无毒防腐处理

*低能源照明

*对客人宣传自然保护

*当地社区参与度假胜地以外的活动

*为周边村民提供就业机会

适度

这是一个面向未来的度假胜地,豪华并不是过渡消费,而是享受自然和当地的美景。发展要包括景观。它座落在贫穷和干旱的农村地区,发展旅游事业可以提供大量的就业机会、提高当地人的收入,并可以发展相关的农业。它维护当地的动植物,通过使用当地的技术、材料等当地元素,展示了当地人的哲学:我们生活在一个奇妙的地方,所以应该珍惜和保护它。


Architects: WOHA

Location: Uluwatu, Bali, Indonesia

Project Team: Richard Hassell, Wong Mun Summ, Chan Ee Mun, Ranjit Wagh, Mappaudang Ridwan Saleh, Alan Lau, Lai Soong Hai, Miikka Leppanen, Muhammad Sagitha

Mechanical & Electrical Engr: PT. Makesthi Enggal Engineering

Civil & Structural Engr: Worley Parsons Pte Ltd / PT. Atelier Enam Struktur

Ecologically Sustainable Design Consultant: Sustainable Built Environments

Lighting Consultants: Lighting Planners Associates

Quantity Surveyors: PT Kosprima Sarana Kuantitama

Landscape Consultant: Cicada Pte Ltd

Main Contractor: PT. Hutama Karya

Site Area: 44,642 sqm

Built up Area: 58,635 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Tim Griffith & Patrick Bingham-Hall

This hotel and villa development is designed as an ecologically sustainable development. Located on the dry savannah landscape of the Bukit Peninsular on the dramatic southern cliffs of the Indonesian island of Bali, it comprises of a 50 suite hotel with 35 residential villas. The resort opens its doors on 1 June 2009.

The design investigates the potential of the fusion of vernacular architecture with modernist design. The design combines the delights of traditional Balinese pavilion architecture and rural landscapes with modern dynamic treatment of space and form. The design is based from first principles around the pleasures inhabiting the particular site, rather than assembling stereotypical images of Bali or generic resorts.

A unique design language was developed for the project. Rather than the typical steep pitched Balinese pavilions, which would have blocked the views on the gentle slopes, and which are not local to the area, the buildings are instead inspired by the local farmers terraces of loose piled limestone boulders. A terraced low pitched roof was developed using Balinese volcanic pumice rock, which is a natural insulating material and can also support local ferns and succulents. These terraced roofs blend with the landscape, keeping the original wide open panoramas that make the site so unique.

The hotel rooms are designed as inhabited gardens, rather than an interior room. The garden walls form the walls of the room, within which sleeping, eating, lounging and bathing occur in a garden environment. Every hotel villa has a pool with a cabana overlooking the sea.

The hillside villas are designed as pavilions linked by bridges across water gardens, tucked into the hillside as terraces. Each villa forms a landscape foreground for the villa behind it.

The design focused on preservation of the qualities of the site from the beginning.

The masterplan respects the contours to avoid cutting and fill. All large trees are maintained or transplanted. Site vegetation was surveyed and documented, with specimens sent to Kew Gardens for identification. A site nursery has been started, propagating the native plants which are being used in the landscape rather than exotic species from nurseries. The local plants are adapted to the dry savannah landscape by going dormant in the dry season and flowering spectacularly and will provide a unique seasonal display of flowers. These native gardens will require far less water, and will encourage local animals and birds to remain in the area.

Materials are all sourced locally stone walls are using stone from the actual site from the road cuttings, while all other materials are either from Bali or the neighbouring island of Java. Sustainable timbers including coconut and bamboo are used. Craftsmen in Java and Bali are making the interior furniture, lamps and accessories. This strategy makes the development unique in terms of its materials, supports local skills and gives local materials prestige, promoting their use with the locals rather than them aspiring to expensive imported products.

The development has been designed from the start to exceed Green Globe 21 requirements. An environmental consultant drafted an environmental plan from the design stage onwards. The contractor has committed to an environmental quality plan for the construction phase, and the hotel operator has also committed to environmental practices for the running of the hotel.

Environmental techniques used include:

* Design respects natural contours

* Rainwater collection and water recycling in retention ponds

* Aquifer recharging through soaks, swales and rain gardens

* All wastewater goes to grey water system for watering plants and toilet flushing

* All sewerage is treated and sewerage water recycled in grey water system

* Huge overhangs to allow natural cooling

* Water heating using heat pumps.

* Landscaping based on natural vegetation to encourage wildlife

* Landscaping based on dry-climate natural vegetation to save water

* Recycled and/or plantation and/or renewable timber

* Materials sourced locally and even on site (eg rubble walls)

* Saltwater pools rather than chlorine

* Waste separation and recycling

* Naturally ventilated public areas

* Non-chemical termite treatment

* Non-toxic preservative treatment to timber and bamboo

* Low energy lighting

* Nature awareness programs for guests

* Local community involvement in activities outside of the resort

* Employment for surrounding villagers

The development is an appropriate next step in resorts, where luxury does not mean excessive consumption, but instead delight and enjoyment of the natural beauty and sense of place. The development is gentle, embracing the landscape. It is located in an impoverished, dry, rural area, so replacing marginal agriculture with tourism that generates substantial employment and income for local people. It maintains local flora and fauna. Through showcasing local skills, materials and vernacular elements, it confirms the local people's opinion that they live in a marvelous place that should be cherished and maintained.