丹麦,奥尔胡斯,冰山住宅楼/CEBRA + JDS + SeARCH + Louis Paillard

我们最喜欢的事务所之一: CEBRA, (和他们的合作者 JDS, SeARCH and Louis Paillard) 与我们分享他们最近的竞赛获省项目。位于丹麦Aarhus,在港口边上的21500平方米的住宅和商业混合功能楼。锯齿状高层让它获得更好的朝向海的视野,同时也获得更好的日照条件。顶层和底层相互错开,从小区内部可以看见小区外。对整个体量的分解处理手法使它成为海港地区的一座标志性建筑,它有独特的天际线。它是Dane独特的处理手法,如同BIG+Cebra,他们处理最基本的条件,比如,光线和视线,让整个建筑以一种非常规的、动态的方式回应。

建筑适应了光线和视线要求,形体上的变化可以安排不同类型的住宅单元。在地面层,有一些联排别墅类型(town houses)的住宅套型。在顶层,布置了特别的斜屋顶的住宅套型。在顶和底之间,有多种不同形状、方向的带露台公寓。该公寓可以包含“不同年龄,收入和家庭关系的社会多元化的城市环境”共同生活在一起。

住宅楼可以在一栋楼或是一层中包含各种类型的住户,这样可以形成丰富的综合性社区。这样做有优点也有缺点,从积极意义看,建筑师希望:“例如,年老的住户可以照顾孩子,作为回报,帮助购物和辅导学生功课或是设置计算机——不同的人组成的社区每时每刻都是活跃的”。


One of our favorites, CEBRA, (and their collaboraters JDS, SeARCH and Louis Paillard) shared their latest winning competition entry. Situated in Aarhus, Denmark, right in front of the harbor, the 21.500 m2 project features mixed dwellings types and commercial space. The project receives its jagged heights to allow better views toward the ocean and better daylight conditions, and the tops and bottoms are shifted so that views between the volumes become possible. This breakdown of the mass creates the potential for an “iconic” building for the harbor area, and one that, due to its form, creates its own skyline within itself. There’s just something about the Danes’ approaches, like BIG + Cebra, where they tackle simple realities, such as light and views, and allow their whole building to respond them in an unconventional and dynamic way.

As the masses are shaped to accommodate light and views, their variation allows for a multitude of different apartment types. At ground level, a number of town houses are integrated into the volume, and the peaks of the buildings contain spectacular pent house apartments. Between the top and bottom levels, a variety of apartments with different balconies, shapes and orientations can be found. The apartments are geared to “insure an urban environment with a social diversity of people of different ages, incomes and family relations living together.”

The housing becomes a way to mix all user types, not only in the same building, but on the same floor as a way to truly become an integrated neighborhood. There are advantages and disadvantages to this set up, but looking at it from the positive standpoint, the architects hope that “for instance elderly people looking after kids in return for shopping favors or students helping with the homework or setting up your computer – a community of different people insuring that the complex is alive around the clock.”