斯洛文尼亚,Orhidelia康乐中心/Enota

建筑师: Enota

地点: Podčetrtek, Slovenia

项目组: Dean Lah, Milan Tomac, Maruša Zupančič, Nuša Završnik, Zana Starovič, Anna Kravcova, Polona Ruparčič, Marko Volf, Sabina Sakelšek, Esta Matkovič, Darja Zubac, Dean Jukić, Nebojša Vertovšek, Tjaša Marinšek

客户: Terme Olimia

景观设计: Bruto

结构设计: Elea iC

管道: Nombiro

电气: Forte inženiring

项目面积: 9,990 平方米

预算: 13,000,000 EUR

年代: 2009

摄影: Miran Kambic

设计想达到的建筑消失于环境中的效果。康乐中心的内容多样,需要大跨度和高的室内空间,如果采用传统的方式,在中心位置布置一个大建筑,就会把最后的开放空间填满,大大降低空间的质量。

新的康乐中心是连续的,更像景观,而不是建筑。曲折的立面好像景观的挡土墙。中间的步行道伸展向屋顶,给游客全新的体验。在两端,外面的道路和内部道路的连接处形成了两个小广场处进行了人车分流,让游客安全步行。

建筑并不可以树立自己的个性,而是和现有的建筑和周围的环境组成整体。


Architects: Enota

Location: Podčetrtek, Slovenia

Project Team: Dean Lah, Milan Tomac, Maruša Zupančič, Nuša Završnik, Zana Starovič, Anna Kravcova, Polona Ruparčič, Marko Volf, Sabina Sakelšek, Esta Matkovič, Darja Zubac, Dean Jukić, Nebojša Vertovšek, Tjaša Marinšek

Client: Terme Olimia

Landscape Architecture: Bruto

Structure: Elea iC

Climatisation & Plumbing: Nombiro

Electrical Instalation: Forte inženiring

Project Area: 9,990 sqm

Budget: 13,000,000 EUR

Project Year: 2009

Photographs: Miran Kambic

Main goal while designing the building was to diminish as much as possible its presence in the surroundings. Since the demanded program of wellness center is very extensive and in parts it demands overcoming great spans and big heights of inner spaces, putting up classically conceived building on central green plot would fill up last remaining open area in thermal complex and largely degraded its spatial quality.

New wellness center is consecutively designed rather like a landscape arrangement then a building. Folded elevations appear like supporting walls dividing different levels of landscape surfaces. Central walking path is now stretched over the roof and enables visitors completely new, different experience of the site. On both ends, where strolling path connects with passing inner roads, it forms two smaller public squares to control the speed of vehicles and ultimately gives advantage to pedestrians over the traffic.

Rather than searching for its own expression and claiming its space new object connects existing single buildings and other spatial elements in the whole.