西班牙,维克,阿特兰蒂达礼堂/Josep Llinas

摄影师Filippo Poli为我们带来了来自西班牙维多利亚的一个由建筑师Josep Llinas设计的礼堂的照片,它由一组混乱的"金砖"组成。

|

它就是阿特兰蒂达礼堂,该建筑是一个音乐学校的扩建,将包含一个剧院,一个礼堂和一个餐馆。

铜铝合金板的外观特征

照片由Filippo Poli拍摄

下面是来自建筑师的更多项目信息:

维多利亚市的文化综合体(J.Llinas)

我们诠释该建筑是对当地特性和功能需要的呼应。

场地位于目前统一的城镇和未来扩建区域的分界线上。

一个构造向另一个的转变呈现在一个米尔德河支撑的狭长自然地面之上。

在北面的角上,这个统一的城镇由房子北面整齐的外观与庭院组成。

在它们之中我们找到了“肯·塞拉托萨”——音乐学校现在的家,它将同样为新音乐学校的共享区域提供保障。

肯·塞拉托萨有一条侧面的路,允许直接从街道进入。

这将是设计发展的一个重要方面。

另一方面,南面房屋的分界线并没有什么实质的隔断,我们认为它应该在未建场地和由河定义的绿化区域的连续中融化。

关于项目:基本的功能组成是剧场、礼堂、服务、音乐学校和餐馆。

由于剧场和礼堂是大尺度并且不需要自然光的单元,而音乐学校却是重复增加的小单元并需要采光和通风。

剧场塔台是不可避免的高体量,有着显著的特征。

它的体量会对与城市和场地周边区域有关的综合体产生视觉影响。

我们做草案时贯彻了以下目标:

1.注意把建筑归于一个统一的城镇,就像是城市构造中融化的一部分。另一方面,开敞空间与河岸的自然连接。

2.项目系统用相同的设计方法(地面的基本关系、几何形与屋顶)来解决用途和尺度带来的全然不同的工程问题。同时把塔台的尺度放入这个系统允许的范围内。

3.在这个意义上,用“肯·塞拉托萨”的路通往外部空间变得非常重要,它就像一根脊柱,确定和保证通往项目的各个部分。从塔台顶部下降的斜面屋顶散开直到它覆盖的门廊和教室。

建筑的表面覆盖着铜铝合金表现了金色的外观。

另一些主要与音乐学校有关的表面由玄武岩和混凝土构成。表面是锌板。

方案和正文来自J.Linas office


Photographer Filippo Poli has sent us some images of an auditorium in Vic, Spain, made from a jumble of golden blocks by architect Josep Llinas.

Called Auditorium Atlantida, the building is an extension to an existing music school and will include a theatre, an auditorium and restaurant.

The façade features copper-aluminium alloy panels.

Photographs are by Filippo Poli.

Here’s some more information from the architects:

MUNICIPAL CULTURAL COMPLEX IN VIC (J.Llinas)

We understand the project responds to the particularities of its location and program needs.

In relation to the location, the site is placed between the boundary of the consolidated town and the future expansion areas.

The transition from one fabric to the other is articulated by a strip of natural land supported by the Meder River.

In the northern edge, the consolidated town is composed by courtyards where the rear façades of row housing look over.

Among them we find “Can Serratosa”, the current home of the Vic Music School, which will hold the common areas of the new Music School.

Can Serratosa has a side lane that permits direct access from the street to the site.

This will become an important aspect in the development of the proposal.

The southern edge, on the other hand, only has a property boundary without any real consistency, which we think should be dissolved using the continuity solution for the unbuilt site and the green area defined by the river flats.

In relation to the program: It is basically made up of parts of different constitution: Theatre, Auditorium, Services, Music School and Restaurant.

While the Theatre and the Auditorium are large-scale units with no need of natural light, the Music School is the repetitive addition of small units that need natural light and ventilation.

In the case of the Theatre, the inevitable height of the fly tower is an outstanding feature.

Its volume will make it a visual reference for the complex in relation to the city and the local environs.

PROPOSAL We bore the following aims in mind while drafting the proposal:

1. Regarding the building ascribed to the consolidated town as a melted part of the urban fabric. While, on the other hand, linking the open space to the natural territory organised by the riverbank.

2. Using project systems that would be able with the same designing tools – basically the relationship with the ground, the geometry and the roofs- to resolve items with utterly different uses and scales like the ones that form the programme. And, at the same time, managing to include the fly tower volume in the rules of the system applied.

3. In this sense, it has been quite important the use of the lane from “Can Serratosa” to the open space as a backbone that situates and provides access to every part of the programme. And also the use of the sloping roof which descends from the top of the fly tower and spreads out until it covers the porches and classrooms.

The building’s facade is covered with a copper-aluminum alloy with golden appearance (TECU-GOLD).

The other facades, mostly related to the Music School are made of basalt and concrete. The cover is made of zinc.

Credits: Plans and text by J.Llinas office