俄国,莫斯科,巴克利(Barkly)广场/ Sergey Skuratov Architects建筑师事务所

建筑师:Sergey Skuratov Architects建筑师事务所

地点:俄国莫斯科

项目组:S. Skuratov, N. Demidov, A. Medvedev, N. Ishutina, P. Shalimov

客户:ZAO ?Uks – Vostok?

项目面积:23,920 sqm

项目年份:2005

摄影:Sergey Skuratov Architects建筑师事务所提供照片

该建筑连续形成了一条新的堤坝线,这一过程从好几年前莫斯科国际银行(MIB)的新办公楼开建之时就开始了。从都市化的观点看,设计目的是扩大这里的结构规模,以使码头地区变得更完美,更具有城市特征。另一方面,必须一直维护克里姆林宫、救世主基督神殿和其他当地历史性标志的历史主导地位,因此这导致新大楼的立面无法连贯。

建筑群面对堤岸的一侧三个住宅单位最前面一排均为5层高,后面的体量都是6层高,形成了一条缩进的屋顶线条。沿Kursovoy pereulok而建的4个单位为4~7层。整个构成的主要思想都建立在此缩进手法的基础上——2个单位可以说是朝着Kursovoy pereulok的方向跳出了堤岸沿线。这些移动的体量沿Kursovoy pereulok叠加到3~4层的单位上。因此,多层单位之间的空间与移动单位的单层“痕迹”屋顶的草坪共同形成了绿地系统。

外部饰面(立面)用浅色侏罗纪石块覆盖,表面处理具有三种不同类型,而色调深浅不一的玻璃镶嵌在深灰色铝框中。面对堤岸立面的设计思想是形成一种阳台、凉廊、通风网格和其他建筑细节穿透不同透明度的玻璃表面的印象。这些细节连接起更为经典的附近建筑物的立面,特别是在建筑群(Kursovoy pereulok)的另一侧。


Architects: Sergey Skuratov Architects

Location: Moscow, Russia

Project Team: S. Skuratov, N. Demidov, A. Medvedev, N. Ishutina, P. Shalimov

Client: ZAO «Uks – Vostok»

Project Area: 23,920 sqm

Project Year: 2005

Photographs: Courtesy of Sergey Skuratov Architects

The building continues to form a new front line of the embankment, the process which had been started by building the new office of Moscow International Bank (MIB) quite a few years ago. From the urbanistic point of view the intention was to enlarge the scale of structures here in order to make the quay more accomplished and city-like character. On the other hand there always is the necessity to preserve historic dominance of Kremlin towers, Christ-the-Savior temple and other local historic marks, so it led to disconnectedness of volumes in the front façade of the new complex.

Three units of the complex facing the embankment are 5 storey heigh at the very front and one more level is added further to the rear side of each unit, making an indention in the roof line. The four units lined along the Kursovoy pereulok have 4-7 levels. The main idea of the whole composition is based on this indention device – two units so to say step out of the embankment front line in the direction of the Kursovoy pereulok. These moved volumes are superimposed onto the 3-4-storey unit along the Kursovoy pereulok. Thus the emptied space between the multi-storey units forms the system of green yards with lawns on the roof of the single-storey “traces” of the shifted units.

External finishing (façade) is covered with light-shade Jurassic stones with surface treated in three different types, plus differently shaded and toned glass in dark-grey aluminum frames. The idea of the embankment façade was to make an impression of balconies, loggias, ventilation grids and other architectural details sprout through glass surfaces of different transparency. These details serve as a link to the more classic facades of the nearby buildings, especially on the other side of the complex (Kursovoy pereulok).