丹麦,筒仓改造/C. F. Møller + Christian Carlsen Arkitektfirma

建筑师: C. F. Møller 事务所 + Christian Carlsen Arkitektfirma

地点: Løgten, 丹麦

景观设计: C. F. Møller 事务所

工程设计: Niras

客户: Løgten Midt A/S

面积: 3000 平方米 (筒仓改造住宅), 1500 平方米 (多功能城市中心)

年代: 2004-2010

摄影: Julian Weyer

很多丹麦的城市有历史遗留的工业筒仓,大多数已经不使用了,依然主导着当地的天际线。Aarhus北面的Løgten镇的一座筒仓被改造成乡村地区的高层建筑,它是21世纪的质量标准的“层叠的别墅”。

它不是在城市边缘向郊区延伸的标准的公寓,它兼具单层和独栋住宅的特点,即使在低层也能享受到充分的景观,并且,没有重复的套型。

原有的筒仓容纳了楼梯和电梯,并提供了共同的屋顶露台基地。 新建的钢结构住宅套型围绕筒仓,伸展出醒目的形式,- 有点像乐高积木。

独特的结构和形式上的突起,所有的套型都有充分的室外空间,还有奥胡斯湾和城市的景观。同样,不论是位于筒仓的南面或是北面,每个套型都能享有早晨、中午和晚上的阳光。

在筒仓的底部是新的“村中心”、公共空间和商店、超市和阶梯状的住宅,还有一个给居民使用的小绿色公园。

由筒仓扩建的"农村高楼"是独一无二的 - 它是改造项目,该地区没有其它建筑有它的的高度,它是本地的标志性建筑。它展示了如何把废弃的结构的物改造为新的面貌,并在郊区引入高密度住宅。

在建筑的一边故意露出筒仓的一侧,保持建筑的历史感,并认为该类型的结构可以作为农村的历史标记,它与教堂钟楼或古老的风车一样,提示本地的历史。


Architect: C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma

Location: Løgten, Denmark

Landscape Architect: C. F. Møller Architects

Engineer: Niras

Client: Løgten Midt A/S

Size: 3000 m2 (silo conversion housing), 1500 m2 (mixed-use urban centre)

Year: 2004-2010

Photograph: Julian Weyer

Many towns in Denmark have centrally located industrial silos; most are no longer in use, but continue to visually dominate the local skyline. This is also the case in the town of Løgten north of Aarhus, where the former silo complex has been transformed into a ‘rural high-rise’, with 21 high-quality residences composed as individual and unique ’stacked villas’.

They are an alternative to standard apartments or to detached suburban sprawl, and are a mix of single storey flats and maisonettes, meaning that even the lower levels fully get to enjoy the views, and that no two flats are the same.

The actual silo contains staircases and lifts, and provides the base of a common roof terrace. Around the tower, the apartments are built up upon a steel structure in eye-catching forms which protrude out into the light and the landscape – a bit like Lego bricks.

This unusual structure with its protrusions and displacements provides all of the apartments with generous outdoor spaces, and views of Aarhus Bay and the city itself. Similarly, every apartment enjoys sunlight in the morning, mid-day and evening, whether placed to the north or south of the silo structure.

At the foot of the silo, a new ‘village centre’ is created, with a public space surrounded by a mix-use complex with shops, supermarket and terraced housing, and a green park containing small allotments for the residents.

The nature of the silo’s ‘rural high-rise’ remains unique – since it is a conversion, no other building in the area can be built to the same height, and it will remain a free-standing landmark. It is an example of how the transformation of redundant structures can hold the potential to both give a new identity, and introduce density to suburban outskirts.

The body of the silo is deliberately left visible on the side of the building facing the new centre, to ensure a continued legibility of the history of the site, and to acknowledge that these types of structures have an equal validity as rural historical markers as do for instance the church bell-tower or historic windmills.