比利时,安特卫普,MAS博物馆/Neutelings Riedijk

鹿特丹建筑师Neutelings Riedijk事务所设计的60米高的安特卫普地标,新范德斯卓姆(MAS)博物馆于近期落成了。5月里的一个星期里,公众曾经可以按照引导参观这个新建筑。而现在MAS要关闭一年时间,以便安置展品和布置展览。官方的开放时间在2011年的三月份。

MAS试图成为源于城市/世界,为城市/世界而存在和关于城市/世界的一个当代博物馆。参观者将会发现安特卫普在数百年里是如何与世界紧密的连接在一起的。在新博物馆中,参观者将发现别人留下的可以追溯的手印;相反地,他们也将明白安特卫普给世界带来的印记。MAS宣称,新博物馆将运用了令人惊讶的新方式展示了民族学、海洋、种族和艺术史的各种收藏品。

以下是来自Neutelings Riedijk建筑师事务所的博物馆项目介绍:

地点

新博物馆位于"Het Eilandje"区中心的老旧码头群里。该区域是安特卫普市中心主要的城市更新项目所在,正在发展成为充满生机的新市区。

建筑

MAS是一个60米高的塔楼。十个巨大的自然石材盒子叠在一起,象征了自祖先以来历史的竖向演进。这是一个屹立于老旧码头核心区域浓缩历史的建筑物。

塔楼的每一层围绕中心进行1/4的旋转,这也产生了中心位置的巨型螺旋楼梯间。螺旋楼梯空间由波浪形玻璃幕墙包裹而成,它是城市的公共展览空间。中央空间内一组扶梯将观众从广场带到塔楼顶端。这个螺旋上升的塔楼向人们讲述了城市、码头以及其居民的历史。

在每一层,参观者都可以进入到博物馆展厅,走进历史中的逝去城市。而在到达顶层,令人激动的全景波浪幕墙向人们展示了外面活生生的当下的城市。建筑顶层还有餐馆、宴会厅、全景露台。此处人们可以欣赏城市,展望未来。

材料与装饰

塔楼立面、楼面、墙面和天花板完全由大块的、手工切割的红色印度砂岩板所覆盖。使得建筑看起来像一个石头的永久雕塑。建筑立面由电脑控制图案的四种色彩的石板组合而成。

螺旋展览空间沿巨大的波浪幕墙而上。光与影的变化、波浪形玻璃表皮的透明与半透明交替为这个石头雕塑带来了自上而下的自然光束。

为了软化塔楼的坚硬体量,立面上设计和运用了一些金属装饰图案,看似穿了一层外衣。装饰物采用了手的形状,这也是安特卫普的标识图案。在建筑内部,这些图案得以延续,就像是众多金属的奖章(Tom Hautekiet设计,Tom Lanoye文案)。

广场

塔楼下面的博物馆广场是整个设计的有机组成部分。广场使用同样用于塔楼、展示和露台的红色石材。该广场是作为活动和室外展览使用的城市空间的一部分。广场中心部分下沉,里面用马赛克铺成了一幅比利时艺术家Luc Tuymans的大型作品。

项目信息:

功能:城市历史博物馆、餐馆、宴会厅、展厅、广场。新建

建筑面积:19557平方米楼面面积,11415平方米室外面积

造价:3340.9万欧元(只包括塔楼和广场建造,不包括设计费)

地点:比利时 安特卫普 Hanzestedenplaats

设计:国际竞赛一等奖/2000年4月

开工时间:2006年

竣工时间:2010年2月

建筑设计:荷兰鹿特丹 Neutelings Riedijk建筑师事务所


The new Museum Aan de Stroom (MAS), designed by Rotterdam-based Neutelings Riedijk Architects as a sixty-meter-high tower landmark in Antwerp, Belgium, has recently been completed. During one week in May, the public could visit the new building on guided tours. Now the MAS will be closed for another year to move the collection and set up the exhibitions. Official opening is foreseen in Spring 2011.

MAS seeks to become a contemporary museum of, for and about the city and the world. Visitors will discover how Antwerp and the world have been indisputably linked with one another for hundreds of years. In it, they will recognize hand prints as the traces left by others among us, and vice versa, they will understand Antwerp’s imprint on the world. The new museum gathers ethnological, maritime, ethnic and art historic collections in a new surprising story, so MAS announces.

Following is a description of the museum we received from Neutelings Riedijk Architects:

THE LOCATION

The new museum is between the old docks in the heart of “Het Eilandje”. This old port area is the major urban renewal project in the center of Antwerp and is developing as a vibrant new city district.

THE BUILDING

The MAS is designed as a sixty-meter-high tower. Ten gigantic natural stone boxes are piled up as a physical demonstration of the gravity of history, full of historical objects that our ancestors left behind. It is a storehouse of history in the heart of the old docks.

Each floor of the tower is twisted a quarter turn, so that creates a huge spiral staircase. This spiral space, which is bordered by a wall of corrugated glass, is a public city gallery. A route of escalators carry visitors up from the square to the top of the tower. The spiral tower tells the story of the city, its port, and its inhabitants.

At each floor the visitor can enter the museum hall and go into the history of the dead city, while on his way to top breathtaking panoramas of the living city itself unfolds. At the top of the tower are a restaurant, a party room and a panoramic terrace, where the present is celebrated and the future planned.

MATERIALS AND ORNAMENTS

Façades, floors, walls and ceilings of the tower were completely covered with large slabs of red Indian sandstone hand cleaved, making the image of a monumental stone sculpture. The four colors of the stone slabs based on a computerized pattern are dividend on the façade.

The spiral gallery is lined with a huge curtain of corrugated glass. With its play of light and shadow, transparency and translucency of the undulating glass facade brings a lighthearted counterweight to the gravity of the stone sculpture.

To soften the monumental tower volume a pattern of metal ornaments has been put like a veil over the façade. The ornaments are shaped like hands, the logo of the City of Antwerp. Inside the building, this pattern continued through metal medallions, molded by a design of Tom Hautekiet with a text of Tom Lanoye.

THE SQUARE

The Museum square at the foot of the tower is an integral part of the design. The square is decorated in the same red stone as the tower and surrounded by pavilions and terraces, as an urban space for events and outdoor exhibitions. The central part of the square is half sunken and forms a framework for a large mosaic of Luc Tuymans.

Project Details:

Program: New Development | Museum for City History Antwerp, Museum, Restaurant, Party Room, Pavilions, Plaza

Surface area: 19,557 m2 Floor surface, 11,415 m2 Outdoor construction

Construction costs: € 33.409.000 (including construction of the pavilions and plaza, excluding design, scenography, VAT, fees and indexing)

Location: Hanzestedenplaats | 2000 Antwerp | Belgium

Design: International Competition | 1st Prize | April 2000

Start construction: October 2006

Realization: February 2010

Architectural design: Neutelings Riedijk Architects | Rotterdam | The Netherlands