斯洛文尼亚,Sotelia旅馆/Enota

建筑师: Enota

地点: Podčetrtek, 斯洛文尼亚

项目组: Dean Lah, Milan Tomac, Petra Ostanek, Anže Zalaznik, Eva Matjašič, Darko Vasiljevič, Mojca Žerjav

客户: Terme Olimia

景观建筑师: Bruto

结构设计: Elea iC

机械设计: Proinstal

电气设计: Elita IB

项目面积: 15,200 平方米

预算: 12,000,000 EUR

项目年代: 2006

摄影: Miran Kambič

Sotelia疗养旅馆位于现有的两个旅馆建筑之间的空地上,而现有的两个旅馆建筑有着不同的设计风格。新的旅馆并没有尝试从周边建筑中获得灵感,相反是清晰地与周边建筑环境拉开距离而寻找与周边自然环境的关系。

在设计初期阶段,建筑师力求避免建筑过大的体量,客户提出了同样的要求,过大的建筑体量会把场地中唯一保留的面向森林的良好视角给堵上。好的景观方向的建筑体量被设计为许多小的单元,最终的成果是4层150间客房,比原有计划的面积更小,层高更矮。

旅馆是处于景观中的折叠形状,路人可以感受到独特的建筑构筑物的强烈体验:从前立面看,建筑是二维的,是一些平行的前后重贴的平面组成的装置;环绕旅馆,而从垂直于平面的木条到设计地很有韵律感的阳台和木质退台,整个建筑的立面展现出完全不同的景象。


Architects: Enota

Location: Pod?etrtek, Slovenia

Project Team: Dean Lah, Milan Tomac, Petra Ostanek, An?e Zalaznik, Eva Matja?i?, Darko Vasiljevi?, Mojca ?erjav

Client: Terme Olimia

Landscape Architecture: Bruto

Structure: Elea iC

Mechanical Engineer: Proinstal

Electrical Installation: Elita IB

Project Area: 15,200 sqm

Budget: 12,000,000 EUR

Project Year: 2006

Photographs: Miran Kambi?

Wellness Hotel Sotelia fills the gap between two existing hotels, both of them not hiding their different architectural origins. New hotel is not trying to summarize samples from nearby structures but rather clearly distances itself from the built environment and connects, instead, with its natural surroundings.

In design process primary concern was to avoid immense building mass, like the one suggested in the client’s brief, which would have blocked the last remaining view of the forest. The volume is broken up into small units arranged in landscape-hugging tiers. As a result, the four storey 150-room building appears much lower and smaller then this description would suggest.

The specific shape of the hotel was dictated by the folds in the landscape. The unique structures offers passer-by some strong spatial experiences: from the front, the building is perceived as a two-dimensional set composed of parallel planes placed one behind the other; a walk around the hotel reveals entirely different views of the timber facade, from a plane vertical wooden slats to a rhythmic arrangement of balconies and wooden terraces.