日本,大阪,片山公寓/Matsunami Mitsutomo

建筑师: Matsunami Mitsutomo

地点: 片山町,吹田市,大阪,日本

年代: March 2007

基地面积: 1,190 平方英尺 (110.55平方米)

一层面积: 69.97平方米

总面积: 3,675 square feet (341.38㎡)

每个公寓的面积: 35.7㎡~23.2㎡

公寓数量: 10 套

摄影: Matsunami Mitsutomo

“每个房间都有一个窗户”,不仅是必须满足的要求,也是本设计的主题之一。该公寓要在严格的预算条件下满足多种要求。

片山公寓的基地只有110平方米,7层,每层2套,一共10套住宅,建筑的北面放置电梯,楼梯和入口的走道。有的住宅有2层。南立面上反映出内部的跃层布局。内部的布局表现在外观上。换句话说,公寓内的生活方式产生了外表,设计者让该公寓关注内在生活质量的设计表现出来,与当地整齐划一的住宅模式形成对比。外立面采用了醒目的黑色和白色,以此显示自己的存在,并和周围简单枯燥的灰砖色建筑群形成对比。

为了实现立面设计,必须克服疏散规范的限制。该设计方案造成各种住宅户型都不提供紧急疏散阳台。

“如何实现附加价值”的战略带来了住宅的跃层设计。对于出租房来说,需要设计主题,绝对需要公寓的可识别性以提升住宅的价值。建筑法规限制了住宅楼的高度,采用了跃层设计,有3种户型方案和多种装饰材料,构成10个不同的住宅。(每个住宅都不一样)。通过这些方式,空间多样化,也获得了经济效益。由于它的个性和外观,至今没有公寓空置。


Architects: Matsunami Mitsutomo

Location: Katayama-cho, Suita-shi, Osaka, Japan

Date: March 2007

Area: 1,190 square feet (110.55㎡)

Construction area: 69.97㎡

Total floor area: 3,675 square feet (341.38㎡)

Floor area per apartment: 35.7㎡~23.2㎡

Number of apartments: 10 apartments

Photographer: Matsunami Mitsutomo

As the apartment has ‘A room arrangement matching that of the window pattern’, the part that was once unavoidable has now become a large subject of the design. Taking the challenge of a small apartment within those conditions, whilst dealing with a strict budget, the Katayama apartment was born.

The Katayama Apartment is a small apartment block built on a site of 110m² and consists of 7 stories, 2 apartments per floor and a total of 10 apartments. On the north side is located the elevator, stairs and the passage with the basis being a flat plan. However, in part there is a high-ceiling maisonette covering 2 floors incorporated like stacked blocks. The layout is quite apparent when viewed from the façade of the south side. The sectional structure is reflected as it is in the outline of the façade. In other words, the lifestyle inside the apartment itself designed the façade, reflecting the intent to let the vitality of life spread out into the landscape of the homogenous rows of houses in Katayama. For the external finish a distinct black and white colour was chosen, in order to show the strong presence of a simple box against the surrounding dull buildings of beige, grey or brick shades.

In order to realise this façade design, restrictions due to the evacuation plan had to be overcome. Various patterns that would not impose on the balcony standard for emergency evacuation were considered and resulted in this design.

The variation to the cross-sectional design was brought about by the strategy of the business proprietor of ‘How can additional value be achieved’. Since supply of article for lease affair in this area meets the demand, distinction from other properties and elevated value was an absolute necessity. Since legal height restrictions permitted, a high ceiling room was integrated and, bringing together 3 plan types and finishing materials, a combination of 10 patterns was fashioned. By these means, a space offering both diversity and economic efficiency was obtained. It is these elements which makes the characteristic façade and maintains no apartment vacancies to date.