英国,呼叫中心/P+HS事务所

P+HS 事务所的黄色几何商业大厦是“36呼叫中心”设计竞赛的6个入围项目之一。该比赛由“developer Citu”杂志监督。设计者要在英国Leeds的Aire河北岸的一个现有狭窄的停车场上设计出“富于灵感的地标性建筑”。由于基地是仅存的极少数海滨之一,所选择的设计坚持设计竞赛的要求:标志性、创造性和可持续性。

设计有四个要素:黄色皮肤,玻璃箱,地板和核心。P+H事务所解释道:明亮醒目的黄色皮肤外观,“作为表面"标志性"包装,并以此将建筑置于周围的环境中。

屋顶锯齿状天际线隐喻周围海边的建筑物,但鲜亮的黄颜色让新建筑有了流行和时代的意味。建筑与地面接触的方式很有趣,似乎是浸在水里 - 不同于周围的建筑,上了台阶有休息停留的空间。靠河处可以停靠驳船,成为运输节点,在未来可以沿河旅游。

室内有一个很大的玻璃箱子结构,以此容纳各种功能需求。它围合了一层层的地板,而没有影响外表皮的形式。最后,建筑的物理系统和海水有关联,水管位于海水中,利用海水,通过热交换器、泵,提供一个可持续的加热和冷却系统。

评委们认为P+H事务所的设计“醒目,标志性,创新性和突破性”。


P+HS Architects' yellow geometric commercial building was one of six designs short-listed for the international "36 The Calls" Design Competition. The competition, which is overseen by the Architects Journal with developer Citu, challenged participants to design “an inspirational landmark” building on the north bank of the River Aire in Leeds, England, in a narrow slot where a parking lot currently sits. Since this site is one of the very few waterfront properties left, it is imperative that the chosen design adhere to the competition’s requests for an iconic, creative and sustainable entity.

Their design focused on four elements: the yellow skin, the glass box, the floor plates and the core. The bright yellow skin creates an instantly eye-catching aesthetic, “as the treatment acts as the superficial ‘iconic’ wrapping and contextualises the building with its form”, explained P+HS.

The jagged roof lines references the traditional roof lines of the surrounding buildings that line the waterfront, yet the color gives this new building an instant pop and a contemporary punch. The building meets the ground in an interesting way as the form seems to dip into the water – quite different from the surrounding buildings that rest upon grade. The connection is a stepped link that enables barges to moor up, creating a transport link, a summer garden or the start of a future walkway along the river.

On the interior, the glass box is a large flexible space meant to accommodate a variety of needs. It encloses the floor plates without detracting from the strong form of the skin. For the last element, the core physically ties the building together with the river. Pipes submerged in the water rise up through the building core and, using heat exchangers and pumps, provide a sustainable heating and cooling system.

The judges described the P+HS design as ‘eye-catching, iconic, innovative and ground breaking.’