瑞典,避难所-Kivik艺术中心/Petra Gipp事务所

建筑师: Petra Gipp Arkitektur AB

地点: Kivik, 瑞典

合作者: Petra Gipp, Maria Videg?rd and Kalle Hjalmarsson

客户: Kivik艺术中心, Sune Nordgren

结构工程 & 承包商: Bengt Nilsson, BN Konsult Lift % Transport AB

项目年代: 2010

摄影: Gerry Johansson

白色的混凝土结构嵌入郁郁葱葱的山坡,它是低调的,游客不容易一眼看见它。

整个建筑使用了大量的木材,木材和混凝土构成一个旋转的通道,中心是一个空间。楼梯在体量中蜿蜒曲折,它从地面开始,把建筑紧密连接到一起。走道通向内部空间,木材的凹陷形状形成一个长凳。天花板与墙面脱开,露出一丝天空,这样的处理手法让雨水和秋天的落叶进入空间。建筑的内外界限是模糊的。

建筑的出发点是尽量不对基地造成概念上和视觉上的改变。基础在后面,使得一部分建筑脱离地面,尽量保持基地不动。建筑材料为木材和混凝土,希望经过若干年后,材料发生一些变化,能增强空间和地点上的体验。


Architect: Petra Gipp Arkitektur AB

Location: Kivik, Sweden

Collaborators: Petra Gipp, Maria Videg?rd and Kalle Hjalmarsson

Client: Kivik Art Center, Sune Nordgren

Structural Engineer & Contractor: Bengt Nilsson, BN Konsult Lift % Transport AB

Project year: 2010

Photographs: Gerry Johansson

A pale concrete structure is embedded in the lushness of a slope. Secretive, it does not immediately reveal itself to its visitor.

The entire form is gathered around a nave made out of massive wood; between wood and concrete, a passage and an inner space are spun. As a staircase carves its way through the volume, it ties the structure tighter together still, while it connects to the ground. The passage opens up into the inner space, where the wooden core forms a niche, a bench. The ceiling releases from the wall to reveal a thin slice of sky, a cut through which light trickles down and both rain and autumn leaves are allowed to be part of the space. The boundary between what is inside and what is outside is blurred.

The idea is to inflict as little damage as possible on the site, conceptually as well as visually. Foundation is laid in the back, which allows the structure to rise above the ground and leave a large part of the site untouched. The materials, wood and concrete, are allowed to age in the hope that over time, the experience of both space and place will further enhanced.