土耳其,学生活动中心+公共广场设计竞赛/Onat Öktem+ Ziya Imren

土耳其建筑师Onat Öktem和Ziya Imren给我们带来了他们设计的中东技术大学学生中心和公共广场的设计方案,该方案获得优胜奖。

该方案的主要概念是创造一个与周围景观空间相交融的空间。在历史性的地点上,建筑室内外的空间相互流通,创造出开放、半开放、通透的表面。从不同的层可以通过室外的坡道、楼梯进入,它们增加了建筑与周围环境的视觉联系。

主入口在基地的轴线上。场地上的道路给出了建筑的外形,也规定了空间的关系。此外,建筑没有在校园里创造新的轴线,而是通过塑造现有的地形,扩大了绿地和休息空间,扩展了现有的交通空间。建筑并没有破坏基地上原有的绿地。而是把绿地与楼梯和公共空间组合起来。

根据校园的总体规划,场地上角落面向主要街道的公共空间广场用于集会,建筑中的房间可用于教室,工作室,学生交流。

结构工程师: Emin Aldemir

机械工程师: Seden Çakıroğlu

电气工程师: Emre Aytemiz


Turkish architects Onat Öktem and Ziya Imren shared with us their proposal for the Student Center & Public Square Architectural Competition at the Middle East Technical University, for which they received an honorable mention. See more images and architect’s description after the break.

The main concept of the design is to create an in-between condition between a built environment and the landscape. The inner and outer spaces flow into each other in an historical site while creating open, semi open and transparent surfaces. The spaces are accesible from different levels by ramps and stairs with a visual relation around the surrounding.

The main pedestrian circulation axes in the site and the pathways with the landscape shapes the form of the building and the hierarchy of spaces. In addition; instead of creating new axes in the campus, existing main circulation areas are enriched by the green and resting areas by shaping the topography. Here architecture doesn’t interfere to the green area in the site. On the contrary, it composes the green area with the stairs and the open spaces. As in the general planning decisions in the Campus, the spaces for general use like conference halls are located to the corner of the site which faces the main square. While the spaces like lecture rooms, workshops, rooms for student communities are located to the green area at the site.

Structural Engineer: Emin Aldemir

Mechanical Engineer: Seden Çakıroğlu

Electrical Engineer: Emre Aytemiz