澳大利亚,维多利亚州,瓦南布尔(Warrnambool)校区/Lyons

建筑师:Lyons

地点:澳大利亚维多利亚州

结构与土木工程顾问:Barry Gale Engineers

设备顾问:Umow Lai

景观设计师:Rush Wright Associates

监理:PLP Building Surveyors & Consultants

项目面积:2,870 sqm

项目年份:2009

摄影:Dianna Snape Photography

本项目是澳洲西南技术与继续教育学院(TAFE)瓦南布尔校区重建的三期工程,力求在城市公共空间与校园的僻静室内空间之间找到一个结合点。

建筑的主要交通流线邻近帝汶街,这里也是公共空间的延伸,诸如人行道交错在三个楼层中。其中也结合了自动遮阳墙的概念,临街立面既能遮阳,又是透明的,在街上就能看到室内的流线。

立面几何形体的韵律遵从城市设计的尺度,与街道和相邻的古迹建筑相协调。建筑内部的楼梯与立面的几何形体相一致,进一步强调出交通流线与街道的衔接之感。

入口处的玻璃墙轮廓根据上方的主楼梯形成,可通往学生服务中心以及后方的庭院。

楼梯从门厅处沿着临街立面攀升,可到达一系列学生自发组织非正式研究活动的空间。


Architects: Lyons

Location: Victoria, Australia

Structural & Civil Consultant: Barry Gale Engineers

Services Consultant: Umow Lai

Landscape Architects: Rush Wright Associates

Surveyor: PLP Building Surveyors & Consultants

Project Area: 2,870 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Dianna Snape Photography

This project is the third stage in the redevelopment of South West TAFE’s Warrnambool Campus, and meditates between the civic space of the town, and the private interior space of the campus.

The primary circulation of the building is located on Timor Street, as an extension of the civic space – like the footpath repeated across three levels. This is combined with the concept of a self shading wall, which allows the street façade to be both shaded and transparent, making the circulation visible onto the street.

At an urban design scale, the rhythm of the façade geometry links up the street and the adjacent heritage buildings. Within the building, the internal circulation stairs are co-ordinated to the geometry of the façade, further amplifying the sensation of connecting the circulation with the street.

The building is entered via a glazed wall formed underneath the major circulation stair, and leads to the student service centre, and to the rear campus courtyard space.

From the foyer, the stairs rise up through the street wall to a series of spaces where students self organize into informally learning activities.