葡萄牙,波尔图,安塔斯教育中心/AVA

建筑师: AVA – Atelier Veloso arquitectos

地点: 葡萄牙,波尔图

负责建筑师: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso

合作者: Inês Costa

项目时间: 2008-2009

摄影: José Campos

1.场地和文脉

项目场地是最近重新设计的安塔斯详细规划的一部分。场地近处并没有被别的建筑所界定,只有北侧是一个巨大的斜坡。用地完全由道路所环绕,大概有2967平方米。

2.概念

新安塔斯教育中心的空间和建筑设计分几部分优化而成,分别是内部组织、功能性、形式与形象,从而赋予了建筑特定的形式和特性。建筑概念考虑了地形学、太阳方位、入口以及和周围环境的连接关系。也总关注空间关系的建立,包括室内和室外之间,室内与室内间的空间。

该设计将功能形式化。不同的功能部分被分成不同的体块,并与多样的室外空间彼此相连。新建筑由几个“简单建筑”体块组成,实现了与室外空间的交融关系。各体块之间内外空间的视觉关系经过了精心设计,从而弱化了与城市大环境的冲突。尽管建筑与室外的关系经过专门设计,最终还是形成了多个与外部环境相通的局面。从功能和不同场地标高的限制条件出发,建筑的整体布局采用网格结构,从而条理化了学校的功能组织关系。


Architect: AVA – Atelier Veloso arquitectos

Location: Antas, Porto, Portugal

Principals in Charge: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso

Collaborators: Inês Costa

Project year: 2008-2009

Photographs: José Campos

1. Location and Context

The site of action is part of an urban context through the recently redesigned Detailed Plan of Antas. The nearby is not defined by buildings, with only the north to the existence of a huge slope and south of the proposed construction site. The land is entirely surrounded by streets. The area of the school is approximately 2,967.00 m2.

2. Idea

The spatial and architectural design of the building of the new Education Center Antas were formalized in several bodies each containing part of the program in accordance with principles of internal organization, functionality, form and image, given the type of building and its specificity. This conception took into account the morphology of the terrain, solar orientation, access and links to surrounding bodies. It always took account to the relationship established between spaces, between exterior and interior and between interior spaces.

The intension is to formalize and realize the program provided through a drawing of building capable of being fragmented into several bodies interconnected with exterior spaces creating diverse environments. It��s a building consisting of several bodies expressed by a “simple architecture” that will build a close relationship with the exterior spaces. It was intended to create in the spaces between the various bodies the visual relationship between interior and exterior reducing relations with the urban surroundings. There was an intention to turn into how the building relates to the exterior. However there are some links to the outside also. The settlement found answers to a matrix that structuralize a functional organization of the school as a function of the planned program and constraint imposed by various land levels.