智利San Ignacio de Empedrado中学/PLAN建筑师事务所

建筑师: PLAN建筑师事务所

地点:智利马乌莱(Maule),恩佩卓拉多(Empedrado)

项目组:Rodrigo Cáceres Moena, Alejandro Vargas Peyreblanque, Álvaro González Bastías

占地面积:9,717 sqm

建筑面积:2,900 sqm

项目年份:2005

施工年份:2008

摄影:Pablo Blanco Barros

本设计旨在突出社区与校园生活的一体化,建筑物必须在室内空间关系与城市景观环境之间形成一处聚会场所。为了实现这个目标,在建筑中设计了一个双层高的带顶门廊,对角线交叉的支柱格外引人注目,从设计上区分了教育空间。为社区服务的公共空间安排在一层,从视觉上使室内与城市生活融为一体。

该项目的优势是,除了其传统的教育功能之外,这里也是社区的技术培训中心。中心开办了木工和烹饪培训班,这些都是非常重要的社区活动。

立面主入口对面的公共空间无疑带来了一种新的空间利用方式,因为这个小广场跟主要广场一样都是对外开放的。广场可成为礼堂和图书馆活动的辅助空间,不仅作为教育机构的一部分,也能让社区的人们周末在这里享受生活。高高的屋顶、对角线支柱以及路面、长椅、照明等城市设计元素,都更加强调出三角形入口场地的平面设计。

内部地形高差这一特性是内部庭院设计的关键因素。因此,庭院是按照上升的坡度设计的,其中包含通道、游戏场地以及公共广场,用简单明了的方式勾勒出整座建筑。

另外,也为了体现出当前对能源使用的关注,建筑的供暖系统以木屑生物质锅炉为基础,因为当地的木材资源比较丰富。生物质废料产能高、成本低,大大有利于校园设施的可持续性发展。

而且值得一提的是,尽管距离震中只有几公里,该建筑在2010年2月的8.8级地震中却并无结构损坏。


Architects: PLAN Arquitectos

Location: Empedrado, Maule, Chile

Project Team: Rodrigo Cáceres Moena, Alejandro Vargas Peyreblanque, Álvaro González Bastías

Site area: 9,717 sqm

Constructed area: 2,900 sqm

Project Year: 2005

Construction year: 2008

Photographs: Pablo Blanco Barros

The architectural proposal emphasizes community and school life integration, as the public architecture must be a meeting point between the spatial relationship of the interior and the context of the urban landscape. In order to achieve this, the building proposes a double height covered porch, marked by diagonal props, which programmatically divides the educational spaces. The public spaces for the community are arranged on the first level, in a way that visually links the interior of the structure with the urban life.

This architectural program has an advantage over typical educational facilities in that it is a technical education center for the community. The center includes wood working and cooking workshops, which are both very important activities for the community.

Having a public space opposite the main fa?ade entrance undoubtedly provides a space for new uses, as the square is unveiled beside the principal one. The square helps to create a place of support for the activities of the auditorium and library, which are not only a part of the educational establishment, but are also a part of the community and can be enjoyed on the weekends. The triangular entrance site plan is reinforced with architectural elements such as a high roof, diagonal props and urban design elements including road surfaces, benches and lighting.

The nature of the inner terrain height differences were a critical factor for the interior courts proposal. Thus, the courts, which include the access, play and civic courts are designed in ascending levels, structuring the building in a simple and clear way.

On the other hand, and as a response to the current importance of energy usage, the building’s heating system rests on a sawdust biomass boiler, as wood is a plentiful resource in this area. It consists of organic waste material of high power and low cost. This notably contributes to Lyceum equipment sustainability.

Also, it is important to point out that the building did not suffer structural damages after the 8.8 magnitude earthquake in February, 2010 (even though it is located only a few kilometers from the epicenter).