克罗地亚,Narona考古博物馆/Radionica Arhitekture

建筑师: Radionica Arhitekture / Goran Rako

地点: 克罗地亚,Vid, Metković,

项目组: Mario Beusan, Blanka Gutschy, Goran Rako, Nenad Ravnic

结构设计: Branko Galic

项目面积: 1,200 平方米

项目年代: 2001-2004

建造年代: 2007-2008

摄影: Boris Cvjetanovic

在1990年代,一个来自考古博物馆的小组在Vid发现了奥古斯都的庙宇的遗迹,于是,在此基地上建立了遗址博物馆。博物馆的室内空间依据发掘的罗马时期的建筑遗址和雕像的尺度,博物馆的尺度暗示着原有的庙宇的体量,并且与周围住宅的尺度相协调,绿色的橄榄园,广场边小山的教堂上爬着绿色的葡萄。

不过,最能决定建筑体量的还是每天的日常使用功能的需要;从坡道楼梯可以登上公共屋顶,连接地面和屋顶两个层次的公共空间。建筑师的创造性还体现在博物馆的严峻的外立面上。它采用了钢筋混凝土和外露的钢结构,立面安装着狭长的塑料面板,让光线进入博物馆的内部。


Architects: Radionica Arhitekture / Goran Rako

Location: Vid, Metković, Croatia

Project Team: Mario Beusan, Blanka Gutschy, Goran Rako, Nenad Ravnic

Structural Engineering: Branko Galic

Project Area: 1,200 sqm

Project Year: 2001-2004

Construction Year: 2007-2008

Photographs: Boris Cvjetanovic

In the early 1990s, a team from the Archaeological Museum of Split discovered the remains of the ancient temple of Augustus in Vid. Above the temple ruins, an on-site archaeological museum was built. The museum’s interior is determined by the scale of the excavated Roman artefacts and statues while its exterior is determined by the scale of the temple and the forum, the scale of the surrounding ordinary houses and by the green masses of olive groves and vineyards climbing up from the square to the church on the hill.

But above all, the building is determined by the scale of everyday life; its roof, a system of publicly accessible flat surfaces and ramps, connects two levels of public space. Another intelligent invention by the architect is the museum’s austere materiality. The construction uses a combination of reinforced concrete and exposed steel; the facades are faced with narrow plastic panels positioned so as to allow a diffuse light to penetrate the interior.