日本,东京,Kagurazaka住宅/SPEAC

建筑师: Hiroyuki Miyabe / SPEAC, inc.

地点: 日本,东京,新宿区

建造: Hiroya Yoshizato (SPEAC,inc.)

负责建筑师: Kimiyoshi Arakawa, Tomoko Kawai, Jun Yoshimura (SPEAC,inc.)

文档, 工程和建造: Satohide corporation

景观设计: Townscape Design Institute,inc.

基地面积: 1,080 平方米

建筑面积: 2,949 平方米

项目年代: 2010

摄影: Masao Nishikawa

该多住户的住宅位于东京的神乐坂地区,该地仍然保持日本的传统气氛。而传统气氛正在一天天消失。为了积极处理这个问题,我们把传统的氛围融合到了住宅的设计中。我们分析了传统氛围的要素,把这些要素融入到住宅中。

绿色是最重要的因素。我们把住宅的e顶上和底下各处都布置了植物。

小路也非常富于传统特征。小路往往很曲折,不能一眼看穿。我们因此而激动的想象小路的下一个场景是什么。我们把这种空间处理手法称为日本的“OKU”。

除了上述因素,我们还设计了颜色,材料,光线等等。

同时,我们用现代的建筑语言来表达它们。绿化植物不仅仅放在地面上,也放在更高的楼层里面。

第二层和第三层的走廊想小路一样是曲折的,在转角处能看见绿色的植物。在室内也有类似的处理手法。墙和天花板之间是大的条形窗。我们墙外的空间。

我们把住宅的体量划分为一些不同颜色的小块。这样,住宅就可以和周围的环境在体量上融洽相处。


Architect: Hiroyuki Miyabe / SPEAC, inc.

Location: Shinjuku-ku, Tokyo, Japan

Producer: Hiroya Yoshizato (SPEAC,inc.)

Architect in Charge: Kimiyoshi Arakawa, Tomoko Kawai, Jun Yoshimura (SPEAC,inc.)

Documentation, Engineering and Construction: Satohide corporation

Landscape Design: Townscape Design Institute,inc.

Site Area: 1,080 sqm

Built Up Area: 2,949 sqm

Project Year: 2010

Photographs: Masao Nishikawa

This collective house is located in Kagurazaka area where is one of the most popular area in Tokyo still keeping Japanese traditional atmosphere. This atmosphere is gradually destroyed day by day. To make positive approach to this problem, we thought to extend the atmosphere into this architecture. We analyzed the element of this atmosphere and edited them in this architecture.

Green is the most important element. In this area, ups and downs are big. We can find a lot of green on the upper and lower sides.

Small passes also make a strong character. They are sometimes cranked and we can’t get a view straightly. So we are very stirred our imagination and imagine the next scene. We call a phenomenon of the space like this “OKU” in Japanese.

Besides these elements we picked up colors, materials, lights and so on.

And we translated them into the vocabulary of contemporary architecture. As to green, plants are placed 3 dimensionally not only on the ground but also upper und underground floors.

The corridors on the 2nd and 3rd floor are cranked like small passes in this area and after turning the corner with feeling of OKU we find green. And we also applied a concept of OKU to the interior. The openings were made between the walls and ceilings. We can feel the atmosphere of the next space over the wall.

The volume of this building was divided into small and middle scale by using some finishes that we selected from this area.

In this way, this collective housing makes a new scene in this area getting acclimatized existing environment.