荷兰,霍赫弗利特,音乐家住宅/24H Architecture

建筑师 24H Architecture

地点:荷兰霍赫弗利特

项目组: Maartje Lammers, Boris Zeisser, Albert-Jan Vermeulen, Gerben Vos, Amelie Kaltenbach, Nora Rittmüller, Sandor Marks

结构工程师: CAE structural engineers

承包商: Dura Vermeer bouw

建筑面积: 4,000 sqm

造价:360万欧元

项目时间: 2007-2010

摄影: 24H Architecture

WIMBY(欢迎来我后院)开发的合作住宅项目是霍赫弗利特国际住宅展的一部分,一个新的城市概念得以实现。该概念不仅表达了这样一种想法,音乐家是一个具有团体色彩的单独个体,也展示了现代城市中集中空间的新形式。

拥有各自音乐室,专门为音乐家设计的38个住宅于近期完工。大部分的音乐室都集中设计在一个“山包”里。并且每个音乐室都有各自高出“山包”的金字塔形采光天窗。

住宅在不同的地块里重复排列而成。但在地块角部的带有音乐室住宅的音乐室都被锌板包裹起来,就像树上长的寄生虫。这些锌板音乐室同时也强调了该区域的主要城市路线。

该项目的建造能耗非常低(EPC 0.46),这对近处的鹿特丹港城市热能循环系统很有利。 建筑的木质立面由来自当地欧洲森林的水热能处理过的木材构成。


Architects: 24H Architecture

Location: Tarbotstraat, Hoogvliet, the Netherlands

Project Team: Maartje Lammers, Boris Zeisser, Albert-Jan Vermeulen, Gerben Vos, Amelie Kaltenbach, Nora Rittmüller, Sandor Marks

Structural Engineering: CAE structural engineers

Contractor: Dura Vermeer bouw

Project Area: 4,000 sqm

Budget: € 3.6 million

Project Year: 2007-2010

Photographs: Courtesy of 24H Architecture

For the Co-housing project that was developed by WIMBY (welcome in my backyard) as part of the International Building Exhibition Hoogvliet, a new urban concept was developed. The concept gives not only expression to the thought that a musician is an individual with a communal passion, but also expresses a form for new collective space within the contemporary city.

Especially for musicians, 38 houses were recently completed that all have their own music room. Most of the music rooms are placed in a collective mountain. The individual music rooms all have their own light pyramid that protrudes through the grass mountain.

The houses are arranged in various ‘stamps’ which are repeated multiple times. On the edge of the ‘stamps’, individual zinc covered music rooms are added like parasites to a tree. These parasites accentuate the main urban routes through the site.

This project is build with an extreme low energy consumption avarage (EPC 0,46), do to the urban heating system that reclycles energy from the nayboring Rotterdam harbour. The wood facades are made of hydro thermal treated wood from local earupean forests.