瑞典,Parklife酒店/Arrhov Frick建筑设计事务所

来自斯德哥尔摩的Arrhov Frick建筑设计事务所凭借项目“Parklife”——位于瑞典?sthammar小镇公园中的一座综合型建筑,获得了“Europan 10”的第一名。

Parklife所处场地的独特魅力与宜人风光,是建筑师设计这个项目的出发点。?sthammar小镇规模不大,从小镇中心出发,步行不远就可到达波罗的海海岸。

Parklife所处场地在19世纪是Östhammar小镇的重要组成部分,由一座公园、一座浴场及一家会所组成。Östhammar小镇的SPA和会所闻名于世,每年吸引周边大城市大量游客来此度假。

这个项目的意义在于再造场地的公共功能,因此,私人部分与公共部分的边界在设计方案中是一个关键点。场地的整个布局延续了十九世纪八十年代那版规划方案,场地中有三条碎石铺就的环形步行小路,环形小路将场地分割成几小块,从而有可能赋予每小块场地不同的建设项目与氛围。

建筑师将所有项目元素安排在一座四层高的建筑体中,他们想设计一座给场地留下最小足迹的建筑体,旨在降低对公园与环形小路造成的干扰。

建筑师对建筑体进行了调整,并使其与公园保持一定距离。这座建筑集合了各种不同的设计理念——开放/私密,平静/强烈,最小足迹/保留更多公园地块,充足的日照以及宜人的风光——使其以后成为?sthammar小镇未来蓝图的重要组成部分。

建筑师将酒店布置在场地的南角落,餐厅与酒店相交,在树木环绕中伸入公园,使其成为酒店与公园的共享建筑。

在酒店顶部有一个大型的公共性屋顶平台,用来弥补公园因建该酒店等项目损失掉的土地。站在屋顶平台可以欣赏到小镇与波罗的海壮丽的风光,平台既可以作为观景台用,也可以在上举办各种活动。


Stockholm-based Arrhov Frick received 1st Prize in Europan 10 for their project “Parklife”, a park, hotel and spa in Östhammar, Sweden. More images and architect’s description after the break.

The exceptional quality of the site and its beauty has been the natural starting point for the design of the project. From the town center, there is a short walk to the shoreline, where the town meets the Baltic Sea. The town is very small in scale and just when it transforms into villas, the site appears by the sea.

The site was a vital part of Östhammar in the 19th century, and consisted of a park, a warm and cold bathhouse, and a clubhouse. Östhammar´s SPA and clubhouse became prominent and attracted guests from neighboring big cities.

An important part of the process has been to develop the additional program in a way that recreates the public function of the site. The boundary between private and public parts has been a key issue in our proposal. Three connected circles of gravel footpaths are laid out in the park. The arrangement is based on the original plan from the 1880s. The circles divide the site in smaller parts with the possibility of giving each inner circle a different program and atmosphere.

The entire program in one volume, stacked in four floors. Our ambition has been to make a main volume with as little footprint as possible, keeping the park and the existing walkway intact.

The volume has been adjusted and partly separated in relation to the park. A collage of different ambitions – open/ closed, calm/ intense, minimal footprints/ more park area, preferable sun and view conditions – a vision of a future vital part of Östhammar.

The hotel is placed in the south corner of the site. The restaurant is angled to the north, entering the park in between the trees, making it both part of the hotel and the park.

14m above the ground, there is a large public roof terrace which replaces the loss of area in the park, caused by the hotel’s footprint. It could function both as a view platform and for other different activities with a magnificent view of the town and the sea. The planning process will start in the autumn, 2010.