澳大利亚,堪培拉大学校园/ MORQ

意大利MORQ建筑师事务所最近赢得澳大利亚堪培拉大学校园的设计竞赛,以下是更多图片和建筑师的介绍:

我们对广场设计提出的策略是激活现有建筑物之间的空间关系,抓住校园记忆中的事物:现有树木和气候条件。

该策略的目的是连接了校园现有建筑并实现新旧建筑的整合。 虽然现有的建筑具有很高的建筑质量,但我们认为它的空间没有表达的城市品质和身份。

我们认为,校园的身份应该是一个位于过去和未来之间的层状结构。 我们设计了两个不同的尺度:在基地尺度上,在College街和Pantawora街之间确定了一条连接轴;在城市尺度上,围绕中央广场生成若干空间配置。

基地尺度

沿主要轴线,一条格子路创造出一个半封闭广场系统,定义了未来建筑的集结。并给人们带来了结构严谨的感觉,同时保持开放的视野和视觉通透性。 高大的遮罩标志着两个校区主入口。

城市尺度

轻型不固定结构组成遮罩,玻璃的外围和架空体量创造了一个丰富多样的空间和光环境,连接建筑物并延伸、渗透。这种结构与中心更有关联,它是原有的,但被重新设计成一个中心区,并使它与广场有更强的联系,四个架空体量位于有通向地面入口的中心枢纽之上。

外围的遮罩沿东部和南部的广场边布置。这是步行通道连接广场、建筑和景观的“路径表达”。用遮罩下最直接的运动事件,降低中央广场行人的速度。

西面遮罩的设计是从8号楼和5号楼向广场核心部位延伸。如果遮罩与现有树木相交就用网状的天窗和开口的屋顶让树木穿过。实体的和有天窗的中央遮罩穿过开放中庭分散开来。中央遮罩和架空体块的下方,行人可以找到隐蔽的通向广场的路径。中央广场多样化的空间品质和协调性,成为广场内的参考点。 在遮盖走道的环绕下创造出沉思的庭院空间,提供了一个令人思考的场地。

们的设计也考虑了更多现象学方面的问题,比如触感和视觉、材料的特点、颜色和自然光对校园生活质量的影响。 在夜间,新结构转变成发光的灯笼,作为标示方向的标志。关于我们设计更全面的描述,请参阅图片。

建筑师: MORQ

位置: 堪培拉 , 澳大利亚

设计团队:Emiliano Roia, Andrea Quagliola and Matteo Monteduro

合作者:Luke Ravi, Antony Plumb, Tor Dahl and Marco Tripodi

Related articles:


Italian architects MORQ recently won a competition to design the University of Canberra Campus in Australia. More images and architect’s description after the break.

Our design for the Concourse proposes a strategy that activates spatial relationships between the existing buildings, that hold the memory of the campus, the existing trees, that hold the memory of the territory, and the climate conditions.

The aim of the strategy is to connect the parts of the existing structure of the Campus and to integrate the old with the new. While the existing buildings possess a certain quality of architectural honesty, we feel that they do not define a space of urban quality and identity.

We believe that the identity of the Campus should be one of a layered structure between the future and the past. Our strategy works at two different scales: at a territorial scale, defining a connecting axis between College St and Pantawora St, and at an urban scale, creating various spatial configurations and degrees of enclosure within the Central Concourse.

The Territorial scale
Along the main axis, a grid of pathways generates a system of semi enclosed plazas, defined by the massing of the future buildings, providing a sense of structure while maintaining open outlooks and visual permeability. Tall light canopies mark the two main entrances of the Campus.

The Urban Scale
A light floating structure comprising canopies, glazed enclosures and elevated volumes creates a rich variety of spaces and light conditions, links buildings and extends permeability. This structure becomes more articulated towards the hub, which is retained but redesigned as a central void with a stronger connection with the concourse level. Four Elevated Volumes sit above the central hub with entries on the ground floor.

The Fringe Canopies run along the Eastern and Southern edges of the Concourse. These are ��express ways�� of pedestrian traffic connecting plaza, buildings and landscape. With most direct movement occurring beneath fringe canopies, pedestrian speed in the central plaza is reduced.

The Western Canopy projects from Buildings 8 and 5 extending into the heart of the concourse. Where it is intersected by Existing Trees a network of Skylights and openings pierce the roof allowing the trees to pass through. Solid and louvered Central Canopies are scattered across the open central court. Beneath the central canopies and elevated volumes, pedestrians can find paths of sheltered access across the concourse. They diversify the spatial qualities and proportions of the central plaza, and act as points of reference within the concourse. Meditative courtyard spaces are created amongst the undercover walkways offering a place for quite reflection.

Our design is also concerned with more phenomenological aspects such as tactility and sight, as characteristics of materials, colour and natural light determine the quality of the life in the campus. At night the new structures transform into glowing lanterns and become landmarks for orientation. Please refer to the panels for a more comprehensive description of our design.

Architects: MORQ

Location: Canberra, Australia

Design Team: Emiliano Roia, Andrea Quagliola and Matteo Monteduro

Collaborators: Luke Ravi, Antony Plumb, Tor Dahl and Marco Tripodi

Related articles:

Archgo所有资料,两张DVD

微信公共平台——“archgo建筑网”

随机内容

Responsive image 西班牙,La Mercè托儿所/ Romà Pàmpols, David Pàmpols / Pampols Arquitecte + Xavier F. Rodríguez, Josep Mª Bu Responsive image 日本,长野县,长野市,八岳某住宅 / Kidosaki Architects Studio Responsive image 西班牙,马德里,132 VPP公租房 / Estudio Entresitio Responsive image 阿根廷,圣菲省罗,M住宅 / Estudio Aire Responsive image 法国,蒙彼利埃,15户住宅楼/ MDR Architectes Responsive image 丹麦,奥尔胡斯,冰山住宅楼/CEBRA + JDS + SeARCH + Louis Paillard Responsive image 日本,新泻,农业设备展示/akihisa hirata Responsive image 葡萄牙,波尔图,安塔斯教育中心/AVA Responsive image 美国, 纽约, 林肯中心爱丽丝塔利厅/Diller Scofidio + Renfro Architects Responsive image 法国,巴黎,扎克克劳德·伯纳德多功能建筑 / Atelier Zündel + Cristea Responsive image 中国, 宁波, 某高层写字塔楼/ 朱培 Responsive image 意大利,拉奎拉,复活教堂/ Antonio Citterio Patricia Viel and Partners Responsive image 澳大利亚,悉尼,CODA/Stanisic Associates Responsive image 荷兰, 格罗宁根, SOZAWE大楼/NL Architects Responsive image 福布斯全球最贵体育场 Responsive image 澳大利亚,昆士兰州,凯恩斯植物园游客中心/Charles Wright Architects Responsive image 加拿大,温哥华,绿植顶棚 / Matthew Soules建筑事务所 Responsive image 美国,纽约州,阿尔弗雷德市,McGee艺术展馆 / ikon.5 architects Responsive image 法国,巴黎,Tete in L’air社会保障性住房 / KOZ Architectes Responsive image 美国,旧金山,“破烂”小屋/Public Architecture