荷兰,乌特勒支,黑色住宅楼/Bakers事务所

建筑师: Bakers Architecten

地点: 荷兰,Utrecht

项目组: Jan Bakers, Martijn Boer, Erik Feenstra, Noor van de Loo, Remko Verkaar

结构工程: CIHR bv, Delft

灯光设计: Maikel van Burik

承包商: Bouwonderneming Van Bekkum Houten, Houten

项目面积: 1,100 平方米

项目年代: 2010

摄影: Maarten Noordijk, Frank Stahl

乌得勒支的博物馆区位于城市中心的南面,Lange Nieuwstraat和Vrouwjuttenstraat交汇角落的空地多年一直空置。该位置处于历史建筑群之中。现在,空地上矗立了一栋“黑色的房子”,它是公寓楼,其中包括6套住宅和半地下停车。由Bakers Architecten设计。

街道的特点是异构,一块地一块地建造了不同鲜明特色的建筑。黑色的房子是融于城市肌理中的一个当代特色的建筑,在建筑中,通过把居住功能放置在一个实心的体量中,而底下是玻璃的幕墙,突出了“生活高于工作”的理念。

Lange Nieuwstraat开始于Domplein通过一个优雅的曲线,到达中央博物馆。本基地位于曲线的中间,在这里可以看见整条街道。为了利用这个独特的优势,住宅楼采用了大面积的玻璃窗。

住宅楼的一边平行于Lange Nieuwstraat街,以此创造了一个内部庭院。有好几条路可以进入住宅楼。可以通过停车场电梯到达半地下停车场。通过公共楼梯可进入住宅楼。宽阔的走道也是住宅楼的室外活动空间。

黑色住宅楼采用55厘米的“Kolumba”砖。面对Vrouwjuttenstraat街的户型采用白色的立面。面对Vrouwenjuttenstraat街的共用墙壁采用悬挑的形式,从而下面可以完全采用玻璃,而不必有结构功能。


Architects: Bakers Architecten

Location: Utrecht, The Netherlands

Project Team: Jan Bakers, Martijn Boer, Erik Feenstra, Noor van de Loo, Remko Verkaar

Structural Engineering: CIHR bv, Delft

Lighting: Maikel van Burik

Contractor: Bouwonderneming Van Bekkum Houten, Houten

Project Area: 1,100 sqm

Project Year: 2010

Photographs: Maarten Noordijk, Frank Stahl

In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium.

Lange Nieuwstraat begins at Domplein and runs via a gentle curve to the Centraal Museum. The site lies at the mid-point of the curve from where there is an overview of the entire street. This unique vantage point is fully exploited with a large bay window.

An internal courtyard has been created by placing the black volume parallel to the Lange Nieuwstraat. This volume also contains the various means of access for the complex as a whole. The semi-underground car park is reached via a car parking lift, while a communal staircase leads to the walkways along which the apartments are situated. The wide walkways also serve as outdoor space for the dwellings.

Het Zwarte Huis was constructed using 55-centimetre-long ‘Kolumba’ bricks. The apartments facing Vrouwjuttenstraat have a white rendered facade. The party walls on this side form a cantilever on Vrouwenjuttenstraat, thereby relieving the podium facade of any structural function and allowing it to be entirely of glass.