法国,FITECO总部办公楼/Colboc Franzen

建筑师: Colboc Franzen & Associes

地点: 法国,Changé

项目建筑师: Géraud Pin-Barras

项目组: Benjamin Colboc, Ulrich Faudry, Manuela Franzen, Jean-Pierre Pommerol, Arnaud Sachet, Aesa Windels

客户: Groupe FITECO

总承包商: SCI Laval Parc Investissement

工程设计: BETHAC

结构设计: FOISNET- OREBAT

项目面积: 7,005 平方米

项目年代: 2007-2010

摄影: Cécile Septet

Fiteco公共会计集团希望将他们的总部和的拉瓦尔市郊的分支机构放共用一个建筑。

法国Colboc Franzen建筑设计事务所决定更进一步,设计单栋的建筑,以减少建筑成本,减少建筑对环境的影响,同时,优化建筑内部的组织结构。建筑的一层是所有的公用设施。当地的分支机构位于二层,总部位于第三层。

大楼的中心是一个方形的空间,旁边是两个服务核心(楼梯,电梯,洗手间,复印室...)。室内为白色,地板是浅灰色;只有天花板有明显的图案。每层下都布置了空调系统。利用统一位置的电源插座,以及可以移动的分割(非承重)墙体,使得建筑可以具有多种分割,多种功能。此外,建筑的风格是中性平和的,不会影响工人的注意力。

整个建筑采用统一的网格 (单元格=60厘米)。

建筑的每个小细节都符合这个严格的节奏。只有镜面抛光不锈钢和反射玻璃打破了室内的严格节奏,这种严格的节奏反映了公司的特点。立面上的折叠在一年之中反映着周围自然环境的光和季节的变化。


Architects: Colboc Franzen & Associes

Location: Changé, France

Project Architect: Géraud Pin-Barras

Project Team: Benjamin Colboc, Ulrich Faudry, Manuela Franzen, Jean-Pierre Pommerol, Arnaud Sachet, Aesa Windels

Client: Groupe FITECO

General Contractor: SCI Laval Parc Investissement

Engineering: BETHAC

Structural Engineering: FOISNET- OREBAT

Project Area: 7,005 sqm

Project Year: 2007-2010

Photographs: Cécile Septet

The Public accounting group Fiteco was willing to get its head office and its local branch together in only one area, situated in the suburb of Laval.

The French architecture office Colboc Franzen & Associés decided to go further and to design a single building, so the construction would cost less, the environmental impact of the building would be reduced and the internal organization would be optimized. On the first floor are situated all the common facilities. The local branch settled down on the second floor and the head office on the third and last floor.

The heart of the building is composed of an atrium, two cores of services (staircase, elevators, restrooms, photocopy room…). Interior is kept in white, floors in light grey; only the setting of the ceiling lights creates a noticeable graphisme. The air conditioning system running all around each floor at the ceiling along the façade, a uniform positioning of the power sockets, and the moveable dividing (non load-bearing) walls give its versatility to the building. Therefore the neutrality of the working environment doesn’t interfere with the worker’s concentration.

The whole building is hatched with a grid (grid unit = 60 cm)

Every little detail follows this implacable rhythm. Only the mirror polished stainless steel sheets and the reflection glass of the outer shell break with the strictness of the interior that reflects in itself the rigor of the company. The folded envelope offers, all year long, the reflection of the surrounding nature and the changing light of the seasons.