澳大利亚,悉尼,洛伊癌症研究中心/Lahznimmo

建筑师: Lahznimmo Architects

地点:澳大利亚 悉尼

业主: 新南威尔士大学

建筑面积: 17,000 sqm

项目时间: 2009

摄影: Anthony Fretwell & Brett Boardman

Lahznimmo建筑师事务所和Wilson建筑师事务所经过一个有偿邀请赛流程,赢得了新南威尔士大学新洛伊癌症研究中心设计项目。该研究中心是新南威尔士大学、药物学院和澳大利亚儿童癌症研究院(CCIA)共同负责的部门,提供儿童和成人的癌症研究。

竞赛获胜方案设计了一系列措施来满足竞赛的要求,11350平方米的设施造价为5000万澳元。而从竞赛方案演变而来的最后简报和现在的设计的情况是,建筑为八层高,容纳了400味研究者,面积达17000平方米,花费了1亿澳元。下面是建筑所容纳的功能:

·四层一般性微生物研究实验室

·一层公共实验室,包括图像学和癌症遗传学科的

·一层动物研究室

·一层管理办公室

·以及共享交流区域,并连接临近的Wallace Wurth医疗科学大楼

建筑位于Kensington校园西北角非常显著的位置,临近威尔士王子医院区,就在新南威尔士大学医学区的边上。

实施该建筑的一个基本目标是,提供一个”灵活多变、便于演变的研究设施“。使得建筑可以适应经常性的、多种研究内容的必然变化。根据功能,建筑自然地分为较正式且灵活的“实验盒子”(包含实验室、服务空间和设备楼面),以及较流动的“公共单元”(包括书写空间、休息区和合作区)。整个建筑采用了“大众科学”和“后院人群”的表达策略。

建筑的中心和社交空间是一个中庭空间,寓意为“科学知识的殿堂”。该空间和各实验室层联通,控制着所有的竖向交通、休息和会议空间。中庭作为“公共单元”的一部分,通过一个现有医药学系大楼的廊桥,与四层楼相连接。这个连接元素与两栋建筑的电梯核相连,从而最大化了医药学系与研究中心的潜在合作关系。


Architects: Lahznimmo Architects

Location: Sydney, Australia

Client: University of New South Wales

Project Area: 17,000 sqm

Project Year: 2009

Photographs: Anthony Fretwell & Brett Boardman

Lahznimmo Architects and Wilson Architects were awarded the commission for the new Lowy Cancer Research Centre at the University of NSW through a short listed paid competition process. This Research Facility is a joint venture between the University of NSW, Faculty of Medicine and the Children’s Cancer Institute Australia (CCIA), bringing together childhood and adult cancer research on the one site.

The competition winning scheme proposed a number of responses to the competition brief for a facility of 11,350sqm for a budget of $50mil. The final brief and current design which evolved out of the competition scheme has become a facility of 17,000sqm with a budget $100mil accommodating more than 400 researchers and support staff over eight levels. The following services are accommodated:

* Four levels of generic microbiological research laboratories

* One level of shared support laboratories including imaging and cancer genetics

* One level for animal research

* One level for administrative services

* Shared common interaction areas which serve as a link to the adjacent Wallace Wurth Medical Sciences building

The building is located in a very prominent location at the NE corner of the Kensington campus with proximity to the Prince of Wales Hospital precinct and at the edge of what has become the UNSW medical precinct.

Also underpinning the project is the primary objective of providing a “flexible and evolving research facility” which will be able to adapt to the inevitability of constantly evolving and variable research programming. The building by virtue of its function divides naturally into a more formal but flexible “Laboratory Box” containing labs, support space areas and floor by floor plant and then a more fluid “human strand” containing write up spaces and a variety of areas for break out and collaborative work. The building adopts the strategy of expressing “science to the street” and “people to the courtyard”.

The main focal and social space in the building is an atrium space, which uses the metaphor of the “science knowledge bank”. This space looks directly in the laboratory floors and contains all vertical circulation, breakout and meeting spaces. The atrium forms a part of the “human strand” and connects on four levels via an occupied bridge link to the existing Faculty of Medicine Building. This linking element physically connects the lift cores of the two buildings maximizing the potential for collaboration between the Faculty of Medicine and the Research Facility.