斯洛文尼亚,Izola社会住宅/OFIS事务所

建筑师: OFIS 事务所

地点: 斯洛文尼亚,Izola

设计年代: 2003

建造年代: 2004-2006

设计组: Rok Oman, Špela Videčnik with Martina Lipicer, Nejc Batistič, Neža Oman, Florian Frey, Marisa Baptista

结构设计: Valide d. o. o.

机械设计: Oves d. o. o.

电气设计: Winky d. o. o.

承包商: Makro 5 gradnje, d. o. o and Kraški zidar d. d.

客户: Slovenian Housing Fund and Community of Izola

基地面积: 2,294 sqm

建筑面积: 5,452 sqm

公寓套数: 30/block

预算: 1,54 M EURO (US $2.42 M) /block

摄影: Tomaz Gregoric

该项目是由洛文尼亚住房基金举行的2块地的设计竞赛的获奖方案,它是政府运作项目,为年轻家庭提供低成本公寓。

方案因为经济,合理,功能完善而获胜,主要的优点是可销售面积比例高,并且,平面有灵活性。签订合同包括每平方米净面积的造价不得高于600€。

住宅位于小山上,可以看见Izola湾,并且享有周围的山的景色。两块建筑的地平面都是60 × 28米。设计要求有30套不同大小和布局的公寓,从单室套到三房。公寓面积采用斯洛文尼亚法规所允许的最小值。公寓内有没有结构元素,具有灵活性,可自行安排室内功能布局。

建筑处于地中海气候之中,户外空间和色调都是设计的重要因素。

每个公寓都有一个阳台,提供一个私密性的室外空间,与室内相连,可以遮阳,自然通风。

阳台上的织物凉棚可以防止私窥的目光,它又是半透明的,可以让主人同时享受海湾景色。穿孔板利于夏季通风。强烈的色彩营造公寓室内的不同气氛。每个阳台边的盒子可以放置空调。

因为连接室内外的织物凉棚的透视效果,室内显得更大。

可持续发展问题:

阳台模块为住宅提供了高效的遮阳和通风措施。织物固定在阳台,成为直射阳光的“空气缓冲”地带。炎热的夏季,通过阴影中的阳台上的穿孔板(10厘米孔)自然通风。冬季,暖空气停留,给公寓额外加热。


Architect: OFIS arhitekti

Location: Izola, Slovenia

Design Year: 2003

Construction Year: 2004-2006

Design Team: Rok Oman, Špela Videčnik with Martina Lipicer, Nejc Batistič, Neža Oman, Florian Frey, Marisa Baptista

Structural Engineering: Valide d. o. o.

Mechanical Engineering: Oves d. o. o.

Electrical Engineering: Winky d. o. o.

Contractor: Makro 5 gradnje, d. o. o and Kraški zidar d. d.

Client: Slovenian Housing Fund and Community of Izola

Site Area: 2,294 sqm

Constructed Area: 5,452 sqm

Apartments: 30/block

Budget: 1,54 M EURO (US $2.42 M) /block

Photographs: Tomaz Gregoric

The project is a winning entry for two housing blocks in a competition convoked by the Slovenia Housing Fund, a government-run programme that is providing low-cost apartments for young families.

The proposal won for economic, rational and functional issues but mostly for the ratio between gross vs. saleable surface area and the flexibility of the plans. When signing the contract we were obliged to prepare construction documentation for the building cost 600€ per m2 of net surface area.

The blocks are set out on a hill with a view of Izola Bay on one side and of the surrounding hills on the other. The given urban plot was 2blocks of 60×28 meters.

The brief required 30 apartments of different sizes and structures, varying from studio flats to 3-bedroom apartments. The apartments are small, with minimum-sized rooms according to Slovenian standards. There are no structural elements inside the apartments, thus providing flexibility and the possibility of reorganising things.

The blocks are set out on a hill with a view of Izola Bay on one side and of the surrounding hills on the other. Since the blocks are subject to a Mediterranean climate outdoor space and shade are important elements.

The project proposed a veranda for each apartment, thus providing an outdoor space that is intimate, partly connected with the interior, shady and naturally ventilated.

A textile shade protects the balcony and apartment from prying eyes, yet due to its semi-transparency allows the owner to enjoy the views of the bay. Perforated side-panels allow summer breeze to ventilate the space. The strong colours create different atmospheres within the apartments. Boxes at the side of each balcony provide room for air-conditioning units.

The small rooms become visually bigger because the textile shade creates a perspective effect that connects part of the exterior with the interior.

Sustainability issues:

Balcony modules are designed as efficient system providing shading and ventilation for the apartments. Textile elements fixed on the front of the balconies block direct sunlight and accumulate “air buffer” zone. In the summer hot accumulated area behind the shadings is naturally ventilated through (10 cm holes) perforated side partitions of the balconies. In the winter the warm air stays in the area and provides additional heating to the apartments.