奥地利 ,阳台住宅楼/x事务所

建筑师: x Architekten

地点: 奥地利,Feilstraße, Linz

负责合伙人: David Birgmann, Bettina Brunner, Rainer Kasik, Max Nirnberger, Lorenz Prommegger

客户: WAG Wohnungsanlagen GmbH

项目面积: 1,650 平方米

项目年代: 2008-2009

摄影: Max Nirnberger

任务

每个城市都有一些用传统的方式无法利用的剩余土地。为了适应城市中心的增长,必须用一些特殊的解决方案来开发这些土地。该项目为使用城市的剩余土地提供了很好的方式,减轻了城市的不断扩展问题。

概念

位于Linzer FeilstraBe的这所房子是一种新的类型,不是多层(multi-storey buildings),也不是退台住宅(terraced houses),可以归入第三类。大楼是多功能的,这也反映在它的体量上。它有地下停车场,临街商业,公寓,最上面的两层是两层带花园的住宅。最上面的两层带花园住宅是郊区独立住宅的替代品。

细节

长长的木棍栏杆有助于整合内部中心庭院的走廊的空间效果。二层布置7套典型的住宅单元。三、四层是带天井和露台的两层住宅。他们可以被认为是小型的独立住宅,因为它们有自己独立的私密性院子。天井开向周围环境。屋顶稍稍朝向院子倾斜,交角为弧形,内部空间高3.7米,很富余。

三个院子和圆形的交角,使人们认为上面的住宅和下面的结构是一体的,给建筑带来了个性的标志和独特的外观。朝外的天井让整个紧密的立方体量的有了开口。建筑位于Feilstraße街道的一角,建筑的立面设计强调这一点。建筑的西立面是白色的,建筑的东面是从屋顶延续下来的有坡度的金属板材。依据不同的周围环境设计不同的立面。


Architects: x Architekten

Location: Feilstraße, Linz, Upper Austria

Partners in Charge: David Birgmann, Bettina Brunner, Rainer Kasik, Max Nirnberger, Lorenz Prommegger

Client: WAG Wohnungsanlagen GmbH

Project Area: 1,650 sqm

Project Year: 2008-2009

Photographs: Max Nirnberger

Task

There are leftover plots of land in every city which are difficult to build upon using conventional solutions. Intelligent solutions need to be developed for these challenging sites to seize opportunities for inner-city growth. The project for urban waste land offers innovative solutions which mitigate the need for the growth of city boundaries (“Urban Sprawl“).

Concept

A new type of house was designed for the plot in the Linzer Feilstra?e which falls into a third category, after multi-storey buildings and terraced houses. A mixture of housing types are stacked up to give the building its structure. There is underground parking, business premises to liven up the street area with apartments above and two-storey courtyard houses on top. These two-storey courtyard houses offer a real alternative to a suburban detached house.

Implementation

Extended wooden poles which help integrate the banisters and specifically placed areas of colour accentuate the centrally located inner courtyard, with its arcades, as being the core of the development. Therefore, seven apartments with typical rooms can be found on the first floor. Apartments with patios and terraces can be found on two further levels on the floors above. These can be considered as small houses as each 92m2 unit has its own intimate and completely hidden courtyard. The patios are opened up on the side towards the street to enable a connection to the surroundings. Roofs which are slightly sloped towards the courtyards and rounded off towards the back of the building give the apartments, with their ceiling height of 3.7m, a generous character.

The three courtyard houses with their round-arched roofs, give the impression that they are sitting upon the building structure below, creating the building’s identity and its unique appearance from a distance. The patios face outwards and form an incision into the cubic structure giving the introverted and tightly packed building its structure and openness. With the building being situated at the corner of the Feilstraße this aspect is emphasised by a change in the material of the façade. The building presents itself with white plaster on the western façade and on the eastern side the roof is covered with trapezoidal sheet metal runs along the outer walls of the courtyard houses, along the façade and down to the premises.