新西兰,Korora别墅/Daniel Marshall事务所

建筑师: Daniel Marshall 事务所

地点: 新西兰,Waiheke Island, Auckland

项目年代: 2010

摄影: Ernie Shackles

在Hauraki海湾和Waiheke岛田园景观之间的山脊上设计别墅是一件极其富于挑战的事情。

设计的出发点是沿着山脊的等高线布置建筑,尝试尽量减少对景观的影响。从别墅中伸出一个用当地有颜色的石头垒成的景观墙,以引导别墅的入口,并在墙边开挖地下车库。

登上楼梯,通过南面的院子到达别墅。别墅的平面有两个院子,院子之间有房间隔开。院子避免了两个方向上的主要风向。

别墅使用的材料借鉴了当地的两种条件:石头砌筑的灵感来自当地的石头炮台。使用雪松和胶合板反映了过去来岛上的周末旅行者的爱好。

业主在长期居住在亚洲以后,来到别墅居住。


Architect: Daniel Marshall Architects

Location: Waiheke Island, Auckland, New Zealand

Project Year: 2010

Photographs: Ernie Shackles

A ridge stretching between the Hauraki Gulf and the pastoral landscape of Waiheke Island provided a stunning, and challenging, context in which to design a home.

The approach was to work within the contour of the ridge, as an attempt to minimise the impact on the landscape. A landscape wall, clad in local coloured stone, splays out from the primary plan form, providing a point of entry to the house, and allowing the excavation that drops the garage below the ground line.

Ascending the stair, one reaches the house via a southern courtyard. The plan form of the house is spaced between this courtyard and its accompanying northern courtyard, which are bridged by a gabled roof stretched across the long axis. The courtyards provide the opportunity to shelter from either of the two dominant winds.

The materiality of the house draws on two architectural conditions of Waiheke, the masonry forms were inspired by the gun emplacements of Stoney Batter. The use of cedar and plywood reflect precarious weekenders of the island’s past.

The clients are returning to live in New Zealand after a long period in Asia.