西班牙,格拉纳达,埃尔查帕拉尔(El Chaparral)教育中心/ Alejandro Muñoz Miranda

建筑师: Alejandro Muoz 地点:西班牙格拉纳达,Albolote,埃尔查帕拉尔

合作伙伴:Gregorio Morenate Navío y Nayra Fernández-Valencia Caballero

结构:Jesús Muñoz Miranda

结构工程师:Patricia Muñoz Arenas

工业工程师:Antonio Blas Pérez García

艺术家:Jose Manuel Darro

客户:Cityhall of Albolote

结构:UCOP

项目面积:915 sqm

预算:617,078.24 €

项目年份:2010

摄影: Fernando Alda

该项目主要由墙壁和变截面天花板构成,这些元素创建了一个压缩和解压的空间序列。

截面上的变化主要取决于房间的功能(走廊、教室入口和浴室、教室、走廊外的带顶长廊、花园、室外带顶操场),但也受到太阳移动和场地纵向坡度的影响。压缩与解压的设计方式同时作用于纵向和横向空间序列:走廊-教室和浴室入口-教室-门廊-花园-室外带顶操场以及教室-卧室-教室。

建筑定位创造了一种张力,通过“裂缝”系统表达。面向北方开放的空间和庭院都安装着巨大的窗户,而在南侧和临街方向,光线只透过玻璃“裂缝”射进屋内。这些“裂缝”与走廊和室外带顶操场相呼应,在阳光照射下,色彩鲜艳明亮,而教室内只使用透明玻璃。教室按年龄组划分(1岁以下儿童有两间教室带卧室,1至2岁儿童两间教室带卧室,2至3岁儿童三间教室,不带卧室)。所有的教室都位于同一层上,可以互相连接举办大型活动。即使将可移动的隔墙闭合上,视觉上的连续性仍然透过隔墙上方的玻璃而存在。

整个结构绕着室外带顶操场建造,即操场成为该教育中心的心脏地带,连接着教室、室内流线与花园。东侧是厨房、就餐区、管理办公室和体育馆。

Albolote兴起自上世纪50年代,起初是一个殖民村落,埃尔查帕拉尔是这里的一个区。从外表看,建筑采用了大量白色体块,得以充分与埃尔查帕拉尔区相融合。


Architect: Alejandro Mu?oz MirandaLocation: El Chaparral, Albolote, Granada, Spain

Collaborators: Gregorio Morenate Navío y Nayra Fernández-Valencia Caballero

Structure: Jesús Muñoz Miranda

Construction Engineering: Patricia Muñoz Arenas

Industrial Engineering: Antonio Blas Pérez García

Artist: Jose Manuel Darro

Client: Cityhall of Albolote

Construction: UCOP

Project Area: 915 sqm

Budget: 617,078.24 €

Project Year: 2010

Photographs: Fernando Alda

The project essentially consists of walls and a ceiling with a variable section; these elements create a sequence of compressed and decompressed spaces.

The changes in section are determined by use (corridor, classroom access and bathrooms, classroom, porch-outside covered corridor, garden, exterior covered playground) but also by the movement of the sun and the longitudinal slope of the plot. The compression-decompression game works for both longitudinal and transversal space sequences: corridor – classroom and access to the bathrooms – class¬room – porch – garden – outside covered playground as well as classroom – bedroom – classroom.

The orientation creates a tension that is expressed through the system of apertures. The spaces opening towards the North and the courtyard get large window panels, while towards the south and the public, light is admitted only through glazed “cracks”. The fissures corresponding to the corridor and the exterior covered playground are brightly colours, while for the classrooms only clear glass is used. The classrooms are differentiated according to age groups (two classrooms for children up to1 year with bedroom, two classrooms for children from 1 to 2 years with bedroom and three classrooms for children from 2 to 3 years without bedroom). All the classrooms on the same level can be connected for larger group activities. Even if the mobile partitions are closed, visual continuity is still present through the glazed upper parts of the dividing walls.

The whole structure evolves around the exterior covered playground, that becomes the heart of the educational centre, linking the classrooms and the interior circulation with the garden. To the East lie the kitchen and dining areas, the administration and a gym.

On the exterior, the use of white massive volumes makes for an adequate integration in El Chaparral, a district of Albolote that emerged in the 1950s as a colonization village.