瑞士,蒙泰幼儿园/Bonnard Woeffray

建筑师: Bonnard Woeffray Architectes

地点:瑞士蒙泰

合作者: Nuno Ferreira

业主: 蒙泰政府

项目时间: 2007-2008

建筑面积: 1,200 sqm

摄影: Hannes Henz

蒙泰新幼儿园位于城镇的Cinquantoux公园,取代了过去一个废旧的别墅。该建筑被设计成孩子们使用的大房子,有足够的室内空间,是一个与森林公园结合在一起的有机建筑体。遵循相同的原则,建筑个组成体块均有着微微倾斜的屋顶。

幼儿园可以容纳180名儿童。建筑包括两层楼‘六个独立的单元。每个单元都被分成两个空间-活动室和休息室,两空间之间是盥洗室和卫生间。而每个单元有着自己独特的特征,以反映其在建筑中所在的位置。建筑在公园中具有不同的观察角度,从早到晚,都沐浴在阳光中。

所有的窗子都是同一个尺寸,排布在不同的位置,这样为不同年龄段的儿童提供了感知和识别性。

虽然建造是传统的形式,室外立面构造却来自儿童的世界。立面由玩具色彩的,品红、橙色、红色和绿色的木板拼接而成。室内由彩色的有韵律的地板和天花板构筑而成,创造了一个强烈对比感的氛围,既快乐又活泼。每个单元内部都有着自己独有的色彩。


Architects: Bonnard Woeffray Architectes

Location: Monthey, Switzerland

Collaborator: Nuno Ferreira

Client: Commune de Monthey

Project Year: 2007-2008

Project Area: 1,200 sqm

Photographs: Hannes Henz

Monthey’s new kindergarten is located in the town’s Cinquantoux Park and replaces the former villa that had become obsolete. Conceived as a large house for children, the venue assumes an almost organic shape that merges with the wooded park and offers a range of interior spaces. Following the same logic is its composition of volumes topped by a roof composed of gently slanting sections.

The building can accommodate 180 or so children. It offers two floors arranged as six separate units. Each unit is divided into two spaces for activity and rest, with a washroom and toilets in between. Each unit has a distinct character reflecting its position in the building; all benefit from different views of the park, and are bathed in sunlight in the morning or afternoon depending on the orientation.

The variety in the positions of the windows, all identical in size, contributes to a range of perceptions and facilitates visual contact for all ages.

While the construction is traditional, the exterior cladding is inspired by the world of childhood. The facades consist of timber slats finished in an array of toy-like colours, including pink, orange, red and green. Creating contrasting ambiences that are both happy and playful, the interior is composed of a rhythmic succession of coloured floors and ceilings, with as many colours as there are units.