孟加拉国,吉大港,Chandgaon清真寺/Kashef Mahboob Chowdhury

建筑师: Kashef Mahboob Chowdhury

地点: 孟加拉国,Chittagong

客户: Faisal M. Khan

项目面积: 1,048 平方米

项目年代: 2007

摄影: Aga Khan Award for Architecture / BKS Inan

清真寺位于孟加拉国吉大港(Chittagong)港口周边的郊区,清真寺传统的角色既是一个神圣的地方,也是社区聚会中心。建筑师以一千五百年前的清真寺的基本元素为基础,创造出新的形式和类型。清真寺的体量精简到两个相同的长方体。

前入口广场的沉重的砖石矮墙插进建筑,建筑屋顶上有一个眼睛一样的大开口。在第二个体量上,自然光通过切过标志性的半圆球的穹顶的玻璃天窗进入室内。采供屋顶产生了开放的感觉,提供了采光和通风;在晚上光线使得清真寺成为一盏明灯。清真寺鲜明的几何形体,减少了普通清真寺常用的建筑特征。它定义了新的建筑手法,反映了当代对空间的需求,反映了当今的普世价值。


Architect: Kashef Mahboob Chowdhury

Location: Chittagong, Bangladesh

Client: Faisal M. Khan

Project Area: 1,048 sqm

Project Year: 2007

Photographs: Aga Khan Award for Architecture / BKS Inan

This mosque on the suburban periphery of the port of Chittagong in Bangladesh seeks to fulfil the traditional role of a mosque as both a place of spirituality and as a gathering place for the community. The architect began by identifying the essential elements of a mosque to create a new form and articulation for a typology that goes back for a millennium and a half. The result is this monolithic and spare mosque, pared down to two identical cuboid structures.

The first is the front court, its heavy masonry walls punctuated with low, wide openings onto the surrounding landscape, with a large eyelike opening above. In the second volume, the naturally lit mihrab wall is balanced by an iconic, cut dome. While the apertures give a sense of openness and draw in light and ventilation by day, by night they allow light to shine out of the mosque like a beacon. With its stark, geometric clarity, the Chandgaon mosque stands apart from many such structures that have reduced architectural features associated with the usual mosque type to the level of kitsch. It makes a definitive architectural statement in a different direction, pointing to the contemporary, to a desire to live in spaces that reflect the universal values of the present day.