荷兰,鹿特丹,教堂住宅/Ruud Visse

建筑师: Ruud Visser Architects

地点:荷兰鹿特丹

摄影: René de Wit

鹿特丹De Rotte河边坐落着一栋始于1930年的木质教堂。该教堂已无法满足功能要求,一段时间以来被当作汽车维修车间和售车店使用。教堂完全被金属板包裹,看着倒像个飞机库房。在那片区域,这个建筑物显得很糟糕。

Ruud Visser建筑设计事务所联合Peter Boer借用这个落后的教堂为一个有两个孩子的家庭,设计了这样一个“教堂住宅”。

教堂是一个3000立方米的体量,有6个一般家庭住宅那么大。我们可以将一个普通家庭用房均放大6倍;或者放进去20个房间。但这都不是我们的目标。

我们的出发点是为一个有两个孩子的家庭设计一个“平常尺寸的豪华住宅”。这个“住宅”将会置于教堂内,并独立开来。设计的重点是住宅和教堂间的空间。神圣空间和日常起居在此碰撞。该空间相对开敞,当你围着住宅行走时,其实就是走在教堂内部。

教堂的后面最初是唱诗席,一个比实际教堂显得小巧而低矮的体量。教堂的背立面正坐在河岸,对着De Rotte河。唱诗席的体块被一个现代体量所替代,相同的尺寸,但是更短;有着完整的玻璃立面。教堂的十字横体量现在敞开,被设计成一个巨大的贯通空间。新的玻璃立面使得教堂想河流敞开,并提供了十分壮丽的景观。十字横支内的新空间作为室外和住宅的缓冲空间存在。

玻璃立面上巨大的推拉门,白色的钢框架和可调的遮阳板,创造了沿河的出众形象。


Architects: Ruud Visser Architects

Location: Rotterdam, Netherlands

Photographs: René de Wit

Along the river De Rotte in Rotterdam stands a wooden church from 1930. The church was not in function anymore and was used as a garage for fixing and selling cars. The church was totally covered with metal plates and looked like a hangar. At the moment of the pitch, the building was in decline.

Architecture office Ruud Visser in corporation with Peter Boer designed a ‘house in the church’ for a family with two children.

With a volume of 3000 cube, the church is as big as six average family houses. We could just blow up the program for an average family dwelling by six times. Or we could make a house with twenty rooms. But that was not our goal.

Our starting point was to design a ‘luxurious house, of normal measurements’ for a family with two children. This ‘house’ will be situated inside the church as an independent object. Crucial in the design is the space between the house and the church. In this space you will experience the confrontation between the sacred and everyday living. This space is held open so you can actually walk around the house while walking inside the church.

On the back-side of the original church was the choir. A smaller and lower volume than the actual church. With its back facade directly situated on the bank of the river De Rotte. The original volume of the choir is replaced by a modern volume, with the same measurements but much shorter and with the back facade completely out of glass. The formerly ‘transept’ of the church (cross-ship) is laid open now. And is designed as an immense void, where the whole original church can be seen. The new glass-façade opens the church to the river and gives a magnificent view off the landscape. The transept now functions as a buffer between the outside and the private house.

The glass-façade with the huge sliding-doors, the white frame of steal and the moveable blinds in the back-façade, make a striking look along the river-side.