荷兰,莱尔丹,国家玻璃博物馆/ bureau SLA

建筑师:bureau SLA

地点:荷兰,Leerdam

设计组:Peter van Assche(建筑师), Grazina Bendikaite Mathijs Cremers(项目建筑师), Mick van Essen Gonçalo, Moreira Tereza Novosadova

室内:Piet Hein Eek, Eek & Ruijgrok BV Nuenenseweg 167 5667 KP Geldrop

项目年份:2010

摄影:bureau SLA提供

Lingedijk 30的别墅一经收购,bureau SLA事务所就接到委托,将这两栋建筑转变为国立玻璃博物馆。有人建议把Cochius的故居变成一个展览区域,并把另一栋别墅作为办公室、储存设施和餐厅使用。虽然这很符合功能要求,但对bureau SLA的建筑师们来说似乎错失了设计的机会,因为新旧环境似乎并没有很大的不同。的确,该博物馆将拥有更多的空间,但却无法从外部看到。

那么,如果我们把这两栋大楼完全对公众开放会怎么样呢?博物馆的员工可以在餐厅吃饭,游客可以充分接近每一种玻璃藏品,其中包括放在储藏室的藏品,管理人员也可以在图书馆工作。此外,展室也可以变得更宽敞。现有别墅有许多小房间,游客需要一直在其中攀上爬下的,不太方便,设计取消了这些隔断,让交通流线和展览空间能够更加开阔

bureau SLA设计的四座人行天桥以一种优雅的方式将所有设施联系到了一起。参观者可以在这里闲庭信步;只需要保留一部电梯,因此获得了大量的空间。在起到存储空间功能的那些桥梁中,陈列着所有博物馆中的藏品,这是Piet Hein Eek专门为博物馆设计的。古老的别墅并无过多需要改进的地方,它们原本就很精美考究。只有必要之处才得到了维修,也拆除了一些后来增加的部分。桥梁是由几层聚碳酸酯板构造而成的,并覆盖着由涂有灰色粉末层的铝网构成的半透明表层。白天,它们与精美的老别墅形成了鲜明的对比,而晚上,它们又在内部9000件玻璃藏品的反射下熠熠生辉。


Architect: bureau SLA

Location: Leerdam, Netherlands

Design Team: Peter van Assche (architect), Grazina Bendikaite Mathijs Cremers (project architect), Mick van Essen Gonçalo, Moreira Tereza Novosadova

Interior: Piet Hein Eek Eek & Ruijgrok BV Nuenenseweg 167 5667 KP Geldrop

Project Year: 2010

Photographs: Courtesy of bureau SLA

Once the villa on Lingedijk 30 had been acquired, bureau SLA were commissioned to turn the two buildings into a home for the National Glass Museum. It was suggested to turn Cochius’ former residence into an exhibition area and to use the second villa as offices, storage facilities and a cafeteria. Whilst this fulfilled functional requirements, it seemed like a missed opportunity to us at bureau SLA, as the new situation would appear to be not very different from the old one. The museum would have more space, indeed, but this would not be visible from the outside.

So what would happen if we made both buildings fully accessible to the public? The museum’s employees could eat in the restaurant, the visitors could have full access to the collection of glass, including that in storage, and the administrative staff could work in the library. Furthermore, the exhibition rooms could be far more spacious. Instead of the small rooms of the existing villas, in which visitors need to climb up and down stairs all the time, circulation and exhibition spaces could to be much more generous.

The four pedestrian bridges that bureau SLA designed draws everything together in an elegant manner. Visitors can idle through extensive rooms; only one lift is needed and an enormous amount of space is gained. The bridges serve as storage space in which all the museum’s objects are on display, in cases specifically designed for the museum by Piet Hein Eek. In the historical villas not much more needed to be done; they were elegant by themselves. Repairs were carried out where needed, with some later additions removed. The bridges were constructed from several layers of polycarbonate panels and covered by a translucent skin of grey, powder-coated, aluminium mesh. During the day they contrast sharply with the refined old villas, whereas at night they glow in reflection of the 9000 glass objects inside them.